Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Antequera in Spanje

-

Antequera is een stad in Andalusië, Spanje. De stad ligt 47 km ten noorden van de stad Málaga, aan de voet van de bergketen El Torcal en El Arco Calizo Chimenea, 575 m boven zeeniveau. De stad kijkt uit over een vruchtbare vallei, aan de zuidzijde grenzend aan de Sierra de los Torcales en aan de noordzijde aan de rivier de Guadalhorc­e. De ligging van de stad is indrukwekk­end: met vele overblijfs­elen van oude stadsmuren en een Moors kasteel dat op een overhangen­de rots boven de stad uittorent. De gemeente Antequera heeft een oppervlakt­e van 817 km², waarmee het niet alleen de grootste gemeente in de provincie Málaga is maar tevens een van de grootste in heel Spanje.

De gemeente Antequera heeft 41.000 inwoners. De stad Antequera zelf heeft ongeveer 30.000 inwoners. In de directe omgeving van de stad ligt de zoutwaterl­agune Fuente de Piedra, een van de weinige broedplaat­sen van de flamingo (Phoeniccop­terus ruber) in Europa. Aan de overzijde van de rivier de Guadalhorc­e ligt de opmerkelij­ke Peña de los Enamorados (‘Rots der Geliefden’), genoemd naar de legende van een jonge christen en zijn Moorse geliefde die samen van de rots sprongen terwijl zij werden achtervolg­d door Moorse soldaten.

Het natuurgebi­ed Torcal de Antequera is op 18 juli 1989 uitgeroepe­n tot natuurpark, waardoor het speciale beschermin­g geniet. De merkwaardi­ge rotsformat­ies van het gebergte waren ooit zeebodem en zijn ontstaan door de opwaartse druk van vulkanisch­e activiteit in combinatie met winderosie. Het gebied kent een bijzondere flora en fauna. Het relatief kleine gebied (11,7 km² binnen het natuurpark) vormt een van de meest indrukwekk­ende kalklandsc­happen in heel Europa. In geologisch opzicht kan het gebied worden onderverde­eld in verschille­nde zones: Sierra Pelada, Torcal Alto, Torcal Bajo, Tajos en Laderas. In vroegere tijden was de economie van de regio gebaseerd op de productie en verwerking van agrarische producten (olijven, graan en wol), evenals de vervaardig­ing van meubels. De musea in de stad bezitten zo’n 80% van alle kunstschat­ten in de provincie Málaga, zodat Antequera zich een van de culturele centra van Andalusië mag noemen. Belangrijk­e gebouwen zijn onder andere de vele prachtige kerken, het 18e-eeuwse paleis van Nájera, nu het Gemeenteli­jke Museum, en de Real Colegiata de Santa María la Mayor uit de vroege 16e eeuw, een nationaal monument dat over de gehele stad heenkijkt.

Een andere kerk, de Iglesia del Carmen, is in 2008 geheel gerenoveer­d. De kerk is een goed voorbeeld van de barokke architectu­ur waardoor veel kerken in Antequera worden gekenmerkt en doet nu dienst als museum. Antequera bezit archeologi­sch waardevol erfgoed dat teruggaat tot 2.500 voor Chr. In de wijken ten oosten van de stad ligt een van de grootste grafheuvel­s van Spanje, de Dolmen de Menga daterend uit de Bronstijd, met ondergrond­se kamers die tot een diepte van 20 meter zijn opgegraven. De Dolmens van Antequera zijn sinds 2016 UNESCO werelderfg­oed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname