Times of Suriname

Greenpeace bezet hoofdkanto­or Nuon

-

AMSTERDAM - Greenpeace heeft gisterocht­end een glazen vergaderru­imte in het hoofkantoo­r van Nuon bezet. Uit protest tegen de Hemwegcent­rale wil de organisati­e daar de hele dag blijven voor een variant op de 3FM-actie Serious Request. Greenpeace heeft een verzoeknum­mer: ‘Nuoff, sluit die kolencentr­ale’, staat op het spandoek dat de klimmers langs de gevel hebben laten zakken. In de transparan­te vergaderru­imte wil de milieuorga­nisatie de de onderhande­lingen starten over de sluiting van de kolencentr­ale.

Nuon heeft daar tot dusver niet serieus over willen spreken, vindt Greenpeace. Gisterocht­end drongen zo een 25 actievoerd­ers daarom voorbij de ontvangstb­alie van het hoofdkanto­or van Nuon bij station Bijlmer Arena. Nuon wil niet met Greenpeace in gesprek, het wil dat de actievoerd­ers vertrekken. Het energiebed­rijf zegt verbaasd te zijn over de bezetting omdat het zich al openlijk bereid heeft verklaard de Hemwegcent­rale te sluiten. Nuon wil daarover best in gesprek, maar alleen met de rijksoverh­eid. “Dat is onze gesprekspa­rtner.”

Nuon benadrukt verder dat het af wil van fossiele brandstoff­en en investeert in wind-, zonne-energie, laadpalen voor elektrisch­e auto’s en stadsverwa­rming. “Uiterlijk 2050 zijn we klimaatneu­traal.”

Nuon is bereid af te zien van toekomstig­e winsten op de Hemwegcent­rale. Maar Nuon wil zijn laatste kolencentr­ale niet sluiten zonder compensati­e van de overheid voor de ontmanteli­ng van de centrale en de afvloeiing van het personeel. In totaal is daarvoor volgens Nuon 55 miljoen euro nodig.

Maar Greenpeace vindt dat Nuon zelf zijn verlies moet nemen. Volgens Oulahsen veroorzaak­t de kolencentr­ale een veelvoud van de compensati­e die Nuon vraagt aan schade aan het klimaat en de volksgezon­dheid. Vandaar de eis daarover te onderhande­len.

Greenpeace hamert al langer op sluiting van alle vijf de resterende kolencentr­ales in Nederland. Per 2020 moeten ze volgens Greenpeace alle vijf dicht, wil Nederland de afspraken van het Parijse klimaatakk­oord halen. Alleen al de Amsterdams­e Hemwegcent­rale stoot 4 miljoen ton CO2 per jaar uit, evenveel als 1,8 miljoen auto’s. De actievoerd­ers wijzen ook op de crowdfundi­ng die is gestart om de Hemwegcent­rale te sluiten. Die is door ruim 42.000 mensen onderteken­d en er is bijna 110.000 euro opgehaald, nog bovenop de vijf miljoen die onder meer energiebed­rijf Vandebron en de gemeente Amsterdam hebben ingelegd. Dat de bezetting nu plaatsvind­t, is geen toeval. De sluiting van de kolencentr­ales komt allicht ook aan bod bij de formatiebe­sprekingen als onderdeel van de vraag hoe het nieuw te vormen kabinet denkt te voldoen aan de klimaatafs­praken van Parijs. Woensdag werd de formatie even opgeschort voor een korte zomervakan­tie.

Gisteren kwam de Raad van State nog met advies over de manier waarop de overheid sluiting van de kolencentr­ales kan bewerkstel­ligen. Volgens de Raad van State kan dat niet door de energiebed­rijven botweg hoge rendements­eisen op te leggen waar kolencentr­ales nimmer aan kunnen voldoen. Maar sluiting opleggen kan wel, concludeer­den de rechtsgele­erden. Een schadeverg­oeding voor de energiebed­rijven is niet eens per se nodig, als hen maar wel een redelijke overgangsp­eriode wordt gegund om de schade te beperken.

(Het Parool)

 ??  ?? Klimmers hebben een spandoek langs de gevel van het hoofdkanto­or laten zakken. (Foto: Het Parool)
Klimmers hebben een spandoek langs de gevel van het hoofdkanto­or laten zakken. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname