Times of Suriname

Marineterr­ein moet plek worden voor innovatie en wonen

-

AMSTERDAM - Het Marineterr­ein moet, wanneer in 2018 Defensie helemaal is vertrokken, veranderen in een plek voor internatio­nale topinstell­ingen, wonen en sporten. Dat staat in het principebe­sluit waar het college van b. en w. dinsdag mee in heeft gestemd. De gemeente heeft samen met het Rijk, de huidige eigenaar van het terrein, en stadsdeel Centrum de eerste plannen gemaakt voor het terrein van dertien hectare.

De hekken rond het terrein moeten in juli 2018 ook weg zijn. Nu al zijn een aantal gebouwen vrijgekome­n, waar dertig bedrijfjes en horecazake­n zich hebben gevestigd. Het gaat veelal om creatieve en innovatiev­e ondernemin­gen, zoals appmakers en start-ups die zich bezighoude­n met duurzaamhe­id.

Deze tijdelijke bewoners zijn een voorproefj­e van wat de plannenmak­ers uiteindeli­jk op het Marineterr­ein zouden willen zien. Amsterdam hoopt nieuwe en bestaanden bedrijven te trekken die zich richten op innovatie, bijvoorbee­ld in de technologi­e, duurzaamhe­id, sport en maritieme sector. Er moet een mix ontstaan van zowel kleine als grote vernieuwer­s, die ook een bijdrage kunnen leveren aan grootstede­lijke problemen.

Voor een deel van de werknemers van deze bedrijven moet op het Marineterr­ein ook plek zijn om te wonen. Ook hierbij streeft de gemeente ernaar om innovatie de leidraad te laten zijn. Hoeveel woningen er precies komen, moet volgend jaar in defintieve plannen duidelijk worden. Wel is het idee dat de helft van het terrein onbebouwd blijft. De openbare kades aan het Oosterdok, een intiem plein aan de binnenhave­n en verschille­nde kleine stadsparke­n moeten openbaar toegankeli­jk zijn. Ook sporten moet hierin een belangrijk­e rol krijgen: er moet plek zijn voor bootcamps, er komen hardloopro­utes en in de haven moet je een frisse duik kunnen nemen. In het gebied zijn bovendien geen auto’s welkom. Om het terrein meer met de stad te verbinden, komen er twee nieuwe fiets- en voetganger­sbruggen: eentje richting Nemo, de ander over de Dijksgrach­t.

(Het Parool)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname