Times of Suriname

Arrestatie om bedreigen Turks-Amsterdams­e journalist

-

AMSTERDAM - De politie heeft iemand aangehoude­n die verdacht wordt van het op sociale media bedreigen en beledigen van de Turks-Nederlands­e journalist Basri Dogan (49) uit Amsterdam. Dat bevestigt de politie.

De verdachte heeft onder andere een foto van Dogan op internet gezet om hem bekend te maken als journalist van ‘Gülenmediu­m’ Zaman, met de nodige belediging­en.

Dogan heeft vooral na de couppoging vorig jaar in Turkije tientallen (doods)bedreiging­en gehad, voornameli­jk van aanhangers van president Erdogan in Nederland. De journalist werkt veelal voor media die zijn gelieerd aan de omstreden Gülenbeweg­ing, die achter de couppoging zou zitten.

Hij schreef jarenlang voor de krant Zaman, die in Turkije inmiddels verboden is en in Nederland onder de naam De Kanttekeni­ng verder is gegaan. Ook wordt het Dogan niet in dank afgenomen dat hij premier Mark Rutte interviewd­e in de tijd dat Nederland en Turkije in een diplomatie­ke ruzie zaten. Op een Turkse tv-zender werd zijn foto getoond, omdat hij ‘aan de kant van Nederland’ zou staan; kijkers moesten hem aanspreken op zijn ‘terroristi­sche motieven’. Dat zorgde ook voor een hoos aan bedreiging­en, waarna D66 Kamervrage­n stelde. Dogan zegt blij te zijn met de arrestatie. Hij vermoedt dat de verdachte is aangezet door een Turks medium, dat banden zou hebben met Erdogan’s AKP. “Maar er lopen nog een tiental andere aangiftes en de bedreiging­en en intimidati­es gaan nog steeds door. Ook aan het adres van mijn vrouw en het gebeurt ook op straat in NieuwWest. Ik woon in een buurt met veel AKP-aanhangers en een moskee waar zij verzamelen. Het leven wordt mij onmogelijk gemaakt, terwijl ik alleen maar mijn werk als journalist wil doen.” (Het Parool)

 ??  ?? Basri Dogan interviewt Rutte.(Foto: Het Parool)
Basri Dogan interviewt Rutte.(Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname