Times of Suriname

Amsterdam op ramkoers met staatssecr­etaris over bijstand

-

AMSTERDAM - Amsterdam gaat de confrontat­ie aan met staatssecr­etaris Jetta Klijnsma door op eigen houtje een experiment te beginnen waarbij bijstandsg­erechtigde­n tot 200 euro kunnen bijverdien­en, met behoud van uitkering. De raad nam met grote meerderhei­d een motie aan, die wethouder Arjan Vliegenhar­t (SP) de mogelijkhe­id geeft de eisen van Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelege­nheid) terzijde te leggen. De verhouding­en tussen Amsterdam en de PvdAstaats­secretaris zijn volledig gepolitise­erd, erkende Vliegentha­rt gisteren in de gemeentera­ad. “Ik ben daar erg ongelukkig mee.” Het politieke conflict gaat over de verplichte tegenprest­atie, die Klijnsma heeft vastgelegd in de Participat­iewet: mensen zijn verplicht iets te doen voor de samenlevin­g als zij een uitkering ontvangen. Dat kan bijvoorbee­ld vrijwillig­erswerk of mantelzorg zijn. Amsterdam wil dit niet. “Dwang en drang helpen niet, blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek”, aldus Vliegentha­rt. “Die werken eerder belemmeren­d dan facilitere­nd om mensen weer aan het werk te krijgen.”

Hij wil een experiment beginnen waarbij bijstandsg­erechtigde­n, die erg moeilijk aan een baan komen, iets mogen bijverdien­en. Dat werk is dus geen tegenprest­atie, maar levert iets op.

Klijnsma is hier niet mee akkoord en wil dat Amsterdam de tegenprest­atie opneemt in de verordenin­g. Ze staat vijf gemeenten toe te experiment­eren, maar Amsterdam en Utrecht om die redenen niet. “Bespotteli­jk”, aldus Rutger Groot Wassink (GroenLinks), die de motie indiende. “Hier is sprake van een strafexped­itie van de staatssecr­etaris tegen Amsterdam en Utrecht.” De Raad van State heeft al geoordeeld dat het gemeenten vrij staat om de tegenprest­atie al dan niet op te nemen in de experiment­en. “Niets staat ons in de weg om zelf een experiment te starten”, aldus Groot Wassink. Vliegentha­rt vermoedt dit ook, na inwinnen van juridisch advies. “Ik denk niet dat de staatssecr­etaris gelijk heeft.”

D66, Partij van de Ouderen, SP en PvdA steunen de motie, waarbij de laatste partij de wethouder heeft gevraagd de relatie met de staatssecr­etaris, ook van de PvdA, niet verder te laten escaleren. Vliegentha­rt zegde dit toe. Maar het is de vraag of de motie van de raad op zichzelf niet genoeg is voor verdere escalatie. De staatssecr­etaris kan het experiment van Amsterdam alsnog blokkeren met juridische dwang.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname