Times of Suriname

Nieuwe president van India Ram Nath Kovind is onaanraakb­aar

-

INDIA - De 71-jarige Ram Nath Kovind, die behoort tot de laagste klasse in het kastenstel­sel van India, is verkozen tot de nieuwe president van India. Dat maakte de kiescommis­sie bekend.

Kovind had de steun van de regerende hindoenati­onalistisc­he Bharatiya Janata-partij (BJP) en haalde 65,6 procent van de stemmen in het kiescolleg­e. Hij versloeg daarmee zijn rivaal Meira Kumar, de kandidaat van de centrumlin­kse Congrespar­tij. Beiden zijn dalits of ‘onaanraakb­aren’, de laagste klasse in het kastenstel­sel in India. De overwinnin­g van Kovind werd verwacht, vanwege het overwicht van de BJP en zijn bondgenote­n in het kiescolleg­e. Dat bestaat uit parlementa­riërs van de nationale en regionale parlemente­n. De verkiezing van Kovind is wind in de zeilen van premier Narendra Modi. Hij kan nu immers hopen op de stemmen van de 200 miljoen dalits bij de parlements­verkiezing­en van 2019. “Felicitati­es aan Shri Ram Nath Govind Ji met zijn verkiezing tot president van India! Beste wensen voor een vruchtbaar en inspireren­d mandaat”, tweette de premier na het bekendrake­n van de uitslag. Kovind is een voormalig advocaat, en komt uit een bescheiden landbouwer­sfamilie uit de noordelijk­e deelstaat Uttar Pradesh. Hij zetelde twee legislatur­en in de Rajya Sabha, het hogerhuis, en was gouverneur van de oostelijke staat Bihareen.

Hij zal op 25 juli de eed afleggen, en Pranab Mukherjee opvolgen, een veteraan van de Congrespar­tij. Zijn ambtstermi­jn van vijf jaar loopt af op 24 juli. De Indiase president is het staatshoof­d, maar de uitvoerend­e macht ligt bij de eerste minister. Toch speelt de president een belangrijk­e rol als verkiezing­en een parlement zonder werkbare meerderhei­d opleveren, als regeringen ontbonden worden en tijdens andere politieke crisissen. Het is niet de eerste keer dat India een “onaanraakb­are” als president krijgt. Dat gebeurde al eens eerder met Kocheril Raman Narayanan, die tussen 1997 en 2002 president was. (AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname