Times of Suriname

Oud-leider Siciliaans­e maffia blijft in gevangenis­kliniek

-

ITALIE - De ernstig zieke oud-maffiabaas Salvatore ‘Totò’ Riina blijft op een afdeling voor veroordeel­de criminelen in het ziekenhuis van Parma. Een tribunaal heeft woensdag bepaald dat de 86-jarige niet elders mag sterven.

Het ‘tribunaal van toezicht’ in Bologna besloot volgens de Italiaanse media dat de voormalige leider van de Siciliaans­e Cosa Nostra niet naar huis of een andere zorginstel­ling mag. Zijn advocaten hadden daarom gevraagd omdat ook een ernstig zieke crimineel ‘’recht heeft op een waardige dood’’. Hij zou daarom huisarrest moeten krijgen in plaats van te worden vastgehoud­en in de ziekenboeg van een extra beveiligde gevangenis. De rechter was van mening dat Riina nergens anders een betere verzorging kan krijgen. Riina, bijgenaamd ‘het Beest’, stond in de jaren tachtig en negentig aan het hoofd van een van de bekendste en gewelddadi­gste Italiaanse maffiaorga­nisaties. Hij werd in 1993 gepakt en kreeg dertien maal levenslang.

Het verzoek om vrijlating zorgde in Italië voor grote commotie. Dat hij ‘thuis’ niet is vergeten werd woensdag nog eens duidelijk. Terwijl de rechter in Bologna uitspraak deed, sloeg volgens La Stampa de politie van onder meer Palermo en Trapani toe bij Riina’s familie. Ze nam voor 1,5 miljoen euro aan bezittinge­n in beslag. (NU.NL)

 ??  ?? De 86-jarige Riina, die bekend stond als ‘het beest’ vanwege zijn vele gepleegde moorden.(Foto: NU.nl)
De 86-jarige Riina, die bekend stond als ‘het beest’ vanwege zijn vele gepleegde moorden.(Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname