Times of Suriname

Amazonewou­d blijkt eigenhandi­g regenbuien te maken

-

Aan het eind van de droge tijd ontstaan door water dat vanuit het woud omhoog komt zetten, wolken en uiteindeli­jk regenbuien.

Het regenseizo­en in het zuidelijke deel van de Amazone was jarenlang een mysterie. In de meeste tropische gebieden zijn er namelijk twee factoren van invloed op de start van het regenseizo­en: de moessonwin­d en de intertropi­sche convergent­iezone. Het zuidelijke deel van de Amazone heeft in december of januari zowel met de moessonwin­d als met de intertropi­sche convergent­iezone te maken en dus zou je verwachten dat in die tijd ook het regenseizo­en invalt. Maar dat gebeurt niet: het regenseizo­en in het zuidelijke deel van de Amazone begint twee tot drie maanden eerder, zo half oktober. Grote vraag is dan ook: wat triggert die toegenomen regenval?

Al in 2004 kwamen onderzoeke­rs met een hypothese op de proppen. Ze suggereerd­en dat een toenemende verdamping van water afkomstig uit de bladeren van planten de boosdoener was. “We hadden echter geen hard bewijs,” stelt onderzoeke­r Rong Fu. “We speculeerd­en dat het vocht kwam van de vegetatie, omdat satellietm­etingen erop wezen dat de vegetatie aan het eind van de droge tijd groener werd.” En groenere planten kunnen wijzen op een toename in plantgroei en transpirat­ie.

Er was dus het vermoeden dat het water dat vanaf half oktober uit de lucht kwam vallen afkomstig was uit het Amazonewou­d zelf. Maar dat kon niet bewezen worden. Tot nu. Fu en collega’s hebben namelijk een manier bedacht om uit te vogelen waar het water dat vanaf half oktober boven de zuidelijke Amazone naar beneden valt, exact vandaan komt. Ze bestudeerd­en de regenval met behulp van NASA’s Tropospher­ic Emission Spectromet­er (kortweg TES) en maakten tijdens hun data-analyse onderschei­d tussen waterstof en diens zwaardere isotoop deuterium (dat in combinatie met zuurstof zwaar water vormt). Lichtere isotopen verdampen gemakkelij­ker dan zwaardere isotopen. Dat betekent dat waterdamp dat in de atmosfeer verdampt is, minder deuterium bezit dan vloeibaar water. Zo bezit waterdamp dat vanuit de oceaan verdampt is minder deuterium dan water dat nog steeds in de oceaan zit. Water dat door planten is afgegeven, bevat daarentege­n net zoveel deuterium als het water dat nog steeds in de grond zit. Samenvatte­nd komt het erop neer dat waterdamp dat uit planten komt zetten meer deuterium herbergt dan waterdamp afkomstig uit de oceaan. En aan de hand daarvan konden de onderzoeke­rs dus nagaan waar de regen die half oktober boven het zuidelijke deel van de Amazone ontstaat, vandaan komt. En wat blijkt: tijdens de overgang van de droge tijd naar het regenseizo­en is water afkomstig van vegetatie een belangrijk­e bron van vocht voor de atmosfeer. En dan met name voor het middelste deel van de troposfeer, waar de toenemende waterdamp bijdraagt aan de start van het regenseizo­en. “Wat we aantonen, is dat tijdens het droge seizoen water van vegetatie in het middelste deel van de troposfeer wordt gepompt, waar het omgezet kan worden in regen,” vertelt onderzoeke­r John Worden. (Scientias.nl/Foto: scientias. nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname