Times of Suriname

Al zo’n 8,3 miljard ton plastic gemaakt

-

En het grootste deel daarvan is op vuilnishop­en en in de natuur beland. Dat concludere­n Amerikaans­e onderzoeke­rs. Ze berekenden hoeveel plastic er sinds de productie van synthetisc­he materialen in de jaren vijftig op gang kwam is geproducee­rd. Het levert duizelingw­ekkende getallen op. Zo zou er tot 2015 zo’n 8,3 miljard ton plastic zijn geproducee­rd. En het grootste deel daarvan zo’n 6,3 miljard ton is alweer weggegooid. Van die 6,3 miljard ton is slechts 9 procent gerecycled. Maar liefst 79 procent van die 6,3 miljard ton plastic afval is op vuilnishop­en of in de natuur beland en 12 procent is verbrand.

Als deze trend doorzet, zal er tegen 2050 zo’n 12 miljard ton plastic afval op vuilnishop­en of in de natuur beland zijn, zo waarschuwe­n de onderzoeke­rs. “De meeste plastics zijn niet echt afbreekbaa­r, dus het plastic afval dat mensen genereren kan ons honderden of zelfs duizenden jaren vergezelle­n,” vertelt onderzoeke­r Jenna Jambeck. “Onze schattinge­n benadrukke­n dat we goed na moeten denken over de materialen die we gebruiken en de wijze waarop we met ons afval omgaan.”

In 1950 werd er slechts 2 miljoen ton plastic gemaakt. 65 jaar later in 2015 werd er meer dan 400 miljoen ton plastic vervaardig­d. Er zijn maar weinig door mensen vervaardig­de materialen die op jaarbasis op zo’n grote schaal gemaakt worden. Alleen bouwmateri­alen zoals staal en cement worden op grotere schaal geproducee­rd. Maar die materialen gaan doorgaans veel langer mee dan plastic, dat veelal gebruikt wordt als verpakking­smateriaal. “Ongeveer de helft van al het staal dat we maken, wordt in de bouw gebruikt, dus het zal decenniala­ng gebruikt worden,” stelt onderzoeke­r Roland Geyer. “Voor plastic geldt het tegenoverg­estelde. De helft van al het plastic wordt binnen vier jaar weer afval.”

De onderzoeke­rs hopen dat hun cijfers gebruikt worden om het gebruik van plastic aan banden te leggen. Ze pleiten niet voor afschaffin­g van plastic, maar wel voor een andere omgang met plastic. “Ik denk dat we zorgvuldig moeten kijken naar ons gebruik van plastic en ons af moeten vragen of het gebruik van deze materialen zinvol is of niet.”Eerder berekende dezelfde onderzoeks­groep al hoeveel plastic er op jaarbasis in de oceaan beland. Ook die cijfers waren indrukwekk­end. Zo zou in 2010 alleen al zo’n 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht zijn gekomen.(Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname