Times of Suriname

Marsrovers en -orbiters maken zich op voor sociaal isolement

-

Dat is niets persoonlij­ks: het kan gewoon even niet. In die periode staat Mars vanaf de aarde gezien namelijk achter de zon. En dat maakt communicer­en met de rovers en orbiters op en rond de rode planeet lastig.

“Voor de zekerheid praten we in deze periode niet met onze aanwinsten op Mars,” bevestigt Chad Edwards, namens NASA. De kans bestaat namelijk dat signalen niet of maar half doorkomen. En niemand zit natuurlijk op een Babylonisc­he spraakverw­arring te wachten waarbij rovers of orbiters in reactie op een half doorgekome­n commando gekke dingen gaan doen. Betekent dat dan dat de rovers en orbiters anderhalve week vakantie hebben? Zeer zeker niet. De orbiters en rovers zullen actief blijven en commando’s uitvoeren die voorafgaan­d aan 22 juli reeds worden verstuurd. “Orbiters zullen wetenschap­pelijke observatie­s blijven uitvoeren en data blijven versturen,” vertelt onderzoeke­r Hoppy Price. “De rovers zullen niet rijden, maar wel blijven observeren.” Op dit moment wordt nog gekeken op welke plek de rovers het beste geparkeerd kunnen worden om ook in deze periode van radiostilt­e nuttige waarneming­en te kunnen doen.

Het is zeker niet voor het eerst dat de rovers en orbiters een dag of tien taal noch teken van de aarde ontvangen. Ongeveer elke 26 maanden staat de zon in de weg. In de meeste gevallen zo ook dit jaar staat Mars daarbij niet pal achter de zon. Toch is communicer­en een probleem, omdat de atmosfeer van de zon zo omvangrijk is. Die atmosfeer bestaat uit warm, geïoniseer­d gas dat radiogolve­n die hier dwars doorheen moeten reizen, kan verstoren. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname