Times of Suriname

Martijn ontwikkelt filmrollet­je van 100 jaar oude camera

-

Martijn van Oers uit Breda was op zoek naar een oude camera voor zijn vrouw. Ze wilden deze als decoratie gebruiken en Martijn vond er een voor een prikkie. Het toestel kwam uit 1929 en tot zijn verbazing zat er ook nog een filmrollet­je in.

Voor maar 30 euro had hobbyfotog­raaf Martijn de camera op de kop getikt. Eenmaal thuis wilde hij kijken of het toestel nog werkte en vond zo het rolletje. “Er stond ‘expose’ op het filmrollet­je”, zegt Martijn tegen Editie NL. “Ik weet dat dat betekent dat hij gebruikt is en dat er dus nog foto’s op moesten staan.” Samen met zijn vriend Johan ging Martijn de foto’s ontwikkele­n. “Er was veel geduld voor nodig, maar dat heb ik niet”, vertelt hij. “Johan vertelde me dat het drogen van een kwartier tot drie uur kan duren, maar ik kon niet wachten. We hebben de föhn van de buurvrouw geleend en na twintig minuten konden we beginnen met het scannen van de negatieven.”

Ondanks zijn ongeduld, zijn vier van de acht foto’s toch nog goed ontwikkeld. Martijn deelde de foto’s online om te zien of iemand iets op de foto’s herkende. “Binnen 20 minuten kreeg ik een reactie van Wilco. Hij herkende Biarritz in Frankrijk erin omdat hij er vaak op vakantie is geweest. Na wat speurwerk was ik daar ook van overtuigd.”

Martijn verwacht dat de foto’s zijn genomen rond de jaren 40, 50 of 60. “Een ruwe schatting op basis van de kleding”, vertelt hij. Martijn is nog steeds op zoek naar de mensen op de foto en hoopt dat nabestaand­en contact met hem opnemen. (Rtl nieuws/ Foto:rtl nieuws.nl)

- Bloody Friday: In Belfast laat de IRA in totaal 21 bommen ontploffen: negen burgers verliezen het leven.

- Koning Albert II van België treedt af als koning der Belgen. Zijn oudste zoon prins Filip legt de eed af en wordt zo de zevende koning der Belgen.

- De Amerikaan Neil Armstrong zet als eerste mens ooit voet op de Maan.

- Op het Vostokstat­ion op de Zuidpool wordt een buitentemp­eratuur gemeten van -89,2 graden Celsius, de laagste buitentemp­eratuur ooit op aarde vastgestel­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname