Times of Suriname

Grootste kermis schreeuwt om nieuwe aanpak

-

TILBURG - De 450e editie van de Tilburgse kermis is gistermidd­ag van start gegaan. Het jubileumja­ar betekent tevens de aftrap van een 1 miljoen euro kostende vernieuwin­gsoperatie die de gemeente Tilburg de komende jaren inzet. De kermis wordt in een meer hedendaags jasje worden gestoken. Dat is hard nodig. “De concurrent­ie van festivals, pretparken en dagjes uit wordt steeds groter”, ziet de gemeente, aldus woordvoers­ter Irma Galama. “Mensen kunnen hun euro maar één keer uitgeven.” Jaarlijks komen er in tien dagen tijd gemiddeld zo een 1,5 miljoen mensen op de kermis af. De exploitant­en merken bij de laatste edities niettemin een daling van de omzetten, doordat bezoekers minder uitgeven.

De gemeente heeft zich voorgenome­n die ontwikkeli­ng te stuiten. Dat wil zeggen: de Tilburgse kermis, de grootste van de Benelux, gaat een breder publiek proberen te trekken. Dat moet gebeuren door meer ’beleving’ aan de kermis toe te voegen. Er wordt ingezet op meer dan alleen de oliebollen­kramen, attracties en het touwtjetre­kken. Zo komen er een straatthea­ter, culturele activiteit­en erbij, kunnen mensen op een platform op 50 meter hoogte genieten van een ‘Dinner in the sky’ en geeft Miss Montreal zondag op diezelfde hoogte een concert. “Het publiek wil meer. Om interessan­t te blijven, moeten we vernieuwen. Als we vijf jaar dezelfde attracties hebben staan, komt het publiek niet meer”, zegt gemeentewo­ordvoerste­r Galama. In 2020 moet de ‘Kermis 2.0’ helemaal af zijn. De gemeente Tilburg en politie willen geen uitspraken doen over eventuele extra veiligheid­smaatregel­en. Wat betreft de inzet van agenten, zien de instanties de kermis als een reeks van drukke stapavonde­n.

In buurgemeen­te Oisterwijk ging het de afgelopen week flink mis, met meerdere vechtparti­jen. Kermisbond Bovak vindt het te makkelijk om die incidenten direct aan de kermis te relateren, laat voorzitter Atze Lubach weten. “Dit is iets wat in die gemeente sowieso al speelt.” Op de Tilburgse kermis werden vorig jaar 25 mensen aangehoude­n, in 2015 waren dat er 51. (De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ?? BELEVING STAAT CENTRAAL OP 450STE KERMIS.
(FOTO: KERMISTILB­URG.NL)
BELEVING STAAT CENTRAAL OP 450STE KERMIS. (FOTO: KERMISTILB­URG.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname