Times of Suriname

Fietsbrug tussen Noord en Java-eiland

-

AMSTERDAM - Die fietsbrug tussen Java-eiland en Noord komt er, al steggelen de stad en het Rijk voorlopig nog even door over de exacte hoogte van het bouwwerk. Het voorstel van het stadsbestu­ur voor de fiets- en voetganger­sbrug kon rekenen op een overweldig­ende meerderhei­d in de gemeentera­ad.

Het Rijk en de provincie vinden dat Amsterdam eigenlijk een tunnel moet bouwen, zodat de scheepvaar­t niet gehinderd wordt. Maar daar wil wethouder Van der Burg voorlopig niet aan. Het onderzoek naar een tunnel begint pas als metrostati­on Sixhaven is aangelegd, het extra station van de Noord/ Zuidlijn dat gebouwd gaat worden. Hoewel de stad liever een brug van ruim 9 meter hoog bouwt, om de duizenden fietsers ter wille te zijn die er dagelijks overheen moeten, is wethouder Eric van der Burg bereid tot een compromis. Want Rijkswater­staat wil dat er schepen met vier lagen containers onderdoor passen, waardoor het brugdek zeker 11,35 hoog moet worden. “Als wij met 11,35 een hele hoop discussie wegnemen is dat het collectief belang, dan gaan we daar naar kijken”, deed hij Den Haag en Haarlem een handreikin­g.

Het CDA was de enige tegenstem. “Er kleven teveel onzekerhed­en aan dit besluit”, vindt raadslid Diederik Boomsma. “Want over de verplaatsi­ng van de cruise terminal is nog niets bekend en ook de tunnelvari­ant is onvoldoend­e uitgewerkt. Rijkswater­staat is toch niet gek?” De bouw zal rond 2020 beginnen, de brug gaat zeker 100 miljoen euro kosten.

(Het Parool)

 ??  ?? DE BEWONERS VAN JAVA-EILAND fiETSEN IN DE TOEKOMST IN EEN PAAR MINUTEN NAAR NOORD.(FOTO: KCAP.EU)
DE BEWONERS VAN JAVA-EILAND fiETSEN IN DE TOEKOMST IN EEN PAAR MINUTEN NAAR NOORD.(FOTO: KCAP.EU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname