Times of Suriname

Boko Haram zet steeds vaker vrouwen in bij zelfmoorda­anslagen

-

ABUJA - De terreurgro­ep Boko Haram zet steeds vaker vrouwen in om zelfmoorda­anslagen te plegen in Noordoost-Nigeria. Twee jonge vrouwen bliezen zich maandag op in een moskee in Maiduguri, de stad waar Boko Haram ruwweg tien jaar geleden opkwam. Het gebouw stortte in en er vielen acht doden. Een week eerder vielen negentien doden toen een vrouw zich opblies in een drukke straat van Maiduguri. Het aantal aanslagen is volgens Nigeria-expert David Ehrhardt van de Universite­it Leiden toegenomen, omdat Boko Haram in het nauw is gedreven. ‘Het plegen van sporadisch­e aanslagen is dan een logische stap’, zegt hij. Daarnaast hebben vrouwen een tactisch voordeel volgens Ehrhardt, omdat ze ‘makkelijke­r wapens kunnen transporte­ren onder hun kleren’. Hoe de vrouwen van Boko Haram ertoe worden aangezet om aanslagen te plegen is onduidelij­k. Sommige experts en hulporgani­saties benadrukke­n dat ze met geweld worden gedwongen om mee te doen. ‘De jonge meisjes staan onder druk en weten vaak niet wat ze doen’, zegt ook Isa Sanusi van Amnesty Internatio­nal in Nigeria. Sanusi: ‘Kinderen kunnen niet zelf deze overweging maken en worden gedwongen om mee te doen, anderen zijn gedrogeerd.’

John Campbell, een Amerikaans­e onderzoeke­r bij de Council on Foreign Affairs en oud-ambassadeu­r in Nigeria, maant tot voorzichti­gheid bij het zoeken naar een verklaring voor de inzet van vrouwen als zelfmoorde­naars. ‘In het Westen gaat men er al snel vanuit dat vrouwen in Afrika geen eigen wil hebben.’ Sommige vrouwen plegen echter aanslagen als wraak op bijvoorbee­ld de veiligheid­stroepen van de regering, die verantwoor­delijk worden gehouden voor de dood van familieled­en, zegt hij. Nigeria-expert Ehrhardt uit Leiden onderschri­jft dit en voegt eraan toe dat er ook vrouwen zijn die zich aansluiten vanuit ideologisc­he overtuigin­g.

De toename van aanslagen kan volgens Campbell ook het gevolg zijn van de alliantie tussen Boko Haram en Islamitisc­he Staat, die al langer zelfmoorda­anslagen inzet.

(De Volkskrant/

Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Boko Haram-soldaten.
Boko Haram-soldaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname