Times of Suriname

Amsterdam Gay Pride richt zich met nieuwe naam op breder publiek

-

AMSTERDAM - Stichting Amsterdam Gay Pride wil voortaan voor iedereen klaarstaan en verandert daarom de naam naar Pride Amsterdam. De komende editie van het jaarlijks terugkeren­d evenement moet meer om de inhoud draaien en meer mensen aanspreken. Het negendaags­e festival in Amsterdam draait van oorsprong om de homogemeen­schap. De laatste jaren gaat het om lesbiennes, homo’s, biseksuele­n, transgende­rs en intersekse personen (LHBTI’ers).

Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord ‘gay’ in de naam van het evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknami­ge prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

“We willen dat iedereen zich herkent in het programma’’, zegt een woordvoerd­er van Pride Amsterdam. “Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de ‘p’ van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent.” De Pride Amsterdam begint zaterdag met de Pride Walk, een demonstrat­ieve mars van het homomonume­nt naar het Vondelpark waar naar verwachtin­g duizenden mensen aan meedoen. De deelnemers vragen aandacht voor de situatie van LHBTI’ers in landen waar homoseksua­liteit volgens de wet nog strafbaar is.

Het evenement duurt tot en met 6 augustus, met als traditione­le hoogtepunt op zaterdag 5 augustus de botenparad­e. Die vaart dit keer een andere route. De tachtig boten vertrekken vanaf het Oosterdok, wat eerder het eindpunt was, en gaan naar het Westerdok, het voormalige beginpunt. Dit komt volgens de woordvoerd­er de doorstromi­ng ten goede. Eerder zat er vaak veel tijd tussen deelnemend­e boten en kwam er nog een stoet kleine bootjes achteraan. Hiermee wil de organisati­e ook de overlast beperken waar sommige binnenstad­bewoners over klagen. Om die reden zijn ook enkele feesten verplaatst naar de Dam.

Nieuw dit jaar is Pride at the Beach in Zandvoort. Hier zijn van 31 juli tot en met 2 augustus allerlei activiteit­en die aansluiten bij het programma van Pride Amsterdam. (NU.nl)

 ??  ?? Amsterdam Gay Pride 2015. (Foto: Stories & Stamps)
Amsterdam Gay Pride 2015. (Foto: Stories & Stamps)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname