Times of Suriname

Neus krijgt antwoord op ingediende petitie

-

PARAMARIBO - Activiste Maisha Neus heeft gisteren antwoord gekregen op de petitie die zij op 23 juni aanbood aan de directeur van het Ministerie van Sociale zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo), Jerrol Renfrum. De brief moest Neus echter afhalen op de administra­tie van Sozavo, wat dus betekent dat zij niet is ontvangen door de directeur.

Neus geeft aan dat ze niet blij is met de reactie die zij heeft ontvangen van de directeur. Het ministerie schuift alle verantwoor­delijkheid van zich af en er wordt niet ingegaan op de door Neus gestelde vragen. Er is ook geen duidelijkh­eid verschaft in de brief over het wel of niet uitbetalen van subsidies aan opvanginst­ellingen. Renfrum is volgens de activiste ook niet gekomen met oplossings­modellen. De directeur van Sozavo heeft echter aangegeven, dat in de brief duidelijk is ingegaan op de vragen gesteld in de petitie van Neus.

In de brief wordt een subsidieov­erzicht gegeven. Deze ziet er als volgt uit: er zijn 39 opvanginst­ellingen die een aanvraag hebben ingediend voor subsidie. Van de 39 aanvragen zijn er veertien zonder problemen goedgekeur­d. Dertien aanvragen zijn niet compleet, en de opvanginst­ellingen moeten ontbrekend­e documenten overleggen. Vijf aanvragen zijn afgekeurd, omdat er nog voldoende liquide middelen ter beschikkin­g van de opvanginst­ellingen waren. Vier aanvragen zijn nog in behandelin­g bij Sozavo en drie bij het Ministerie van Financiën.

Verder geeft de directeur aan dat Sozavo is gestoeld op de sociale beschermin­gspolitiek van de regering. Het ministerie richt zich op de kwetsbare groepering van Suriname, namelijk burgers die niet volledig in staat zijn in hun eigen levensbeho­efte te voorzien. De sociale beschermin­gsprogramm­a’s en beleidspla­nnen zijn gericht op seniorenbu­rgers, personen met een beperking, kinderen en jeugdigen en lage inkomensgr­oepen en heeft als primair doel: het waarborgen van de beschermin­g tegen gebrek aan werkgerela­teerd inkomen of tegen gebrekkige of onbetaalba­re toegang tot basisvoorz­ieningen zoals gezondheid­szorg, educatie, onderdak, adequate voeding of emotionele en fysieke veiligheid.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname