Times of Suriname

“Examenkand­idaten worden weggestuur­d”

-

PARAMARIBO - Er zal spoedig een herziening komen van de wettelijke bepalingen ten aanzien van de examens voor het verkrijgen van een rijbewijs. De wet is discrimine­rend voor de moslimgeme­enschap, die verboden wordt om een hoofddoek (hijab) of hoofddekse­l (kufi) op te hebben bij het afnemen van het rijexamen. Amzad Abdoel (NDP) heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) daar voor de tweede keer aandacht voor gevraagd.

Bij Abdoel zijn er nog steeds gevallen bekend waarbij moslims die zich met religieuze hoofdbedek­king aanmelden voor het rijexamen, worden weggestuur­d.

Hij mag rekenen op steun van DNA-ondervoorz­itter Melvin Bouva (NDP), die op dat moment de hamer hanteerde. “Wij vragen het nu ook vanuit de stoel”, zegt Bouva. Toenmalig minister Jennifer van Dijk-Silos werd vorig jaar door Abdoel ook gewezen op de discrimina­toire regeling in de Rijwet. Rachied Doekhie (NDP) zegt jaren geleden met gewezen procureur-generaal Subhas Punwasi dit vraagstuk reeds te hebben besproken. Hij werd er echter op gewezen dat het gaat om een wettelijke regeling. “Als er een wijziging nodig is, dan zullen wij dat doen”, zegt Bouva. De huidige wet is tientallen jaren oud en voldoet niet aan de tijdgeest. “We zullen ons moeten beseffen dat wij in een andere tijd leven en in een land dat wij Suriname noemen.”

Waarnemend minister van Justitie, Ferdinand Welzijn, kan zich terugvinde­n in de achtergron­d van de gewenste wetswijzig­ing. De bewindsman kon gisteren echter nog niet veel zeggen over de te plegen en gewenste aanpassing­en, omdat hij onvoldoend­e bekend is met het vraagstuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname