Times of Suriname

Teveel bottleneck­s in huidig onderwijss­ysteem

-

PARAMARIBO - Suriname heeft een onderwijss­ysteem met teveel bottleneck­s, zegt onderwijsd­eskundige Marie Levens. Deze obstakels moeten worden weggewerkt, zodat het Surinaamse kind beter kan leren en een bijdrage kan leveren aan de economisch­e ontwikkeli­ng van het land. Het onderwijs moet een omslag maken naar creatief, actief en innovatief.

Tijdens een lezing donderdaga­vond in Grun Dyari zei Levens dat het onderwijs vrijwel niet inspeelt op de talenten van leerlingen. Het leersystee­m is verouderd, niet dynamisch en niet innovatief. Kinderen worden gedwongen om op school strakke regels te volgen en lessen uit het hoofd te leren. Dit, ondanks het gegeven one size does not fit all. Daarmee geeft Levens aan dat ieder kind anders leert, maar dat volgens het huidige systeem slechts rekening wordt gehouden met de groep die abstract kan leren. Dit is volgens de onderwijsk­undige een van de redenen dat 50% van de leerlingen uit het onderwijss­ysteem valt.

Levens wijst erop dat sommige kinderen de schoolstof moeten zien, andere moeten zien en voelen, sommige kunnen abstract werken en vele willen een opdracht vaker herhalen totdat zij deze begrijpen. Dit zonder gestraft te worden met een onvoldoend­e, maar juist beloond te worden wanneer zij het uiteindeli­jk goed hebben gedaan. Levens pleit daarom voor een systeem dat kinderen test op wat zij wel weten en niet op wat zij niet kunnen weten. “Speel in op hun ingebouwde talenten. Ze kunnen allemaal leren.” Daarnaast zijn er volgens Levens meer vormen van studeren nodig, zoals distance education en blended learning. De onderwijsd­eskundige is blij dat sinds enkele weken in Suriname de wet wordt toegepast die onderwijsg­evenden de mogelijkhe­id biedt om op de lagere school te blijven werken, terwijl zij vanwege studie het salaris verdienen dat hoort bij het bachelor of masterdipl­oma.

Over enkele weken studeren 70 nieuwe leerkracht­en af van de ICT in Educationo­pleiding. Dit is volgens Levens een stap in de goede richting, waarbij leerkracht­en vernieuwen­d en innovatief lessen op school zullen verzorgen. “Zij zullen met onze kinderen de economie van dit land voortstuwe­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname