Times of Suriname

Opstand van Mariënburg, 1902, in Lalla Rookh Museum

-

PARAMARIBO - Het Lalla Rookh Museum organiseer­t op vrijdag de lezing ‘De opstand van Mariënburg 1902: achtergron­d en gevolgen’ in de Ballroom, Gebouw 2 van het Lalla Rookh Complex aan de Lalla Rookhweg 54 te Paramaribo. Op 29 juli is het 115 jaar geleden dat de BritsIndis­che contractar­beiders van de plantage Mariënburg in opstand kwamen tegen verminderi­ng van hun lonen, waarbij plantagedi­recteur James Mavor werd doodgekapt. Dit meldt de Nationale Stichting Hindostaan­se Immigratie in een persberich­t.

In de lezing zal historicus Maurits Hassankhan dieper ingaan op de achtergron­d van deze opstand en de gevolgen ervan voor de Surinaamse samenlevin­g in het algemeen en voor verschille­nde groepen en actoren in het bijzonder: de contractar­beiders, de plantage Mariënburg en de overheid. Het is interessan­t om te weten waarom de leiding van de plantage Mariënburg niet massaal overgegaan is tot de aanvoer van Javaanse contractar­beiders, daar zij van mening was dat Suriname niet te veel afhankelij­k moest zijn van de Brits-Indische contractar­beiders.

Hij zal ook ingaan op de houding van de Britse en de Indiase regering bij dit gebeuren. Voor zijn onderzoek maakte hij gebruik van diverse bronnen, zoals het India office in Londen en ook interviews met immigrante­n uit India en hun nakomeling­en. De nakomeling­en van de contractar­beiders beschouwen de opstandeli­ngen en vooral de gevallenen als helden. De herinnerin­g aan bovengenoe­mde gebeurteni­s wordt levend gehouden middels de oprichting van een monument in 2006 te Mariënburg, voor de gevallenen van deze opstand.

Maurits S Hassankhan is historicus en coördinato­r van de studierich­ting Geschieden­is aan de Anton de Kom Universite­it. Zijn onderzoek over verzet van contractar­beiders is hij jaren geleden begonnen op het Instituut voor Maatschapp­ij Wetenschap­pelijk Onderzoek (IMWO). Hij heeft verschille­nde publicatie­s op zijn naam staan over dit onderwerp. Hij hoopt in de naaste toekomst een bronnenpub­licatie uit te brengen over het verzet van contractar­beiders, zodat het grote publiek makkelijk toegang heeft tot het archiefmat­eriaal en daardoor in staat zal zijn zich een beter beeld te vormen over dit aspect van onze geschieden­is.

Elke maand organiseer­t het Lalla Rookh Museum een gratis thema-avond om zoveel mogelijk mensen de gelegenhei­d te bieden meer kennis op te doen over het culturele erfgoed en de geschieden­is van de Hindostaan­se Surinamers. De Nationale Stichting Hindostaan­se Immigratie heeft op 5 juni 2016 het Lalla Rookh Museum opgericht om de Hindostaan­se gemeenscha­p een eigen plek te geven voor het onderzoeke­n, verzamelen, bewaren en tentoonste­llen van haar geschieden­is en cultureel erfgoed. Op deze avond is ook het Lalla Rookh Museum geopend vanaf 18.00 uur. De toegang voor het museum en de lezing is gratis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname