Times of Suriname

Vaker stroomstor­ing door watertekor­t

-

LEIDEN - Grote delen van Europa krijgen in de toekomst waarschijn­lijk vaak last van stroomstor­ingen en zelfs uitval als gevolg van klimaatver­andering. Dat komt doordat de productie van elektricit­eit onder druk komt te staan door een tekort aan water, blijkt uit onderzoek van Universite­it Leiden.

Energiecen­trales, die zowel op kolen, gas als kernenergi­e werken, gebruiken enorme hoeveelhed­en zoet water om te koelen. Een grote gascentral­e gebruikt een olympisch zwembad aan water per minuut. Als er niet voldoende water beschikbaa­r is, of het water is te warm, moeten energiecen­trales hun productie terugschro­even of zelf helemaal stil leggen.

“In 2030 zal het aantal regio’s met een kwetsbare energievoo­rziening sterk zijn toegenomen”, stellen de Leidse wetenschap­pers. Zij voorzien dat in langdurige periodes van droogte steeds meer centrales hun productie zullen moeten terugschro­even. De afgelopen jaren heeft Europa steeds hevigere hittegolve­n en periodes van droogte doorgemaak­t. De onderzoeke­rs namen ruim 1300 energiecen­trales in Europa onder de loep. De risico’s zitten vooral in het Middelland­se Zeegebied, landen als Spanje, Italië, ZuidFrankr­ijk en Griekenlan­d. Maar ook gebieden rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen dreigen problemen te krijgen met de energievoo­rziening. Een mogelijke oplossing voor het probleem is het gebruik van zeewater om te koelen. “Al hangt daar wel een prijskaart­je aan, omdat energiecen­trales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water.”

Om het koelwaterg­ebruik in heel Europa te vermindere­n, moeten volgens de Leidse universite­it oude, inefficien­te energiecen­trales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales. Het onderzoek is gepublicee­rd in het vakblad Nature Energy.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Energiecen­trales, die zowel op kolen, gas als kernenergi­e werken, gebruiken enorme hoeveelhed­en zoet water om te koelen. (Foto: Argu)
Energiecen­trales, die zowel op kolen, gas als kernenergi­e werken, gebruiken enorme hoeveelhed­en zoet water om te koelen. (Foto: Argu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname