Times of Suriname

Nationale Ombudsman wil ophelderin­g over onderzoek naar Van Laarhoven

-

DEN HAAG - De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, wil ophelderin­g van de demissiona­ir minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok over het niet overhandig­en van informatie door justitie. De ombudsman doet onderzoek naar aanleiding van een klacht van Johan van Laarhoven over zijn aanhouding in 2014. Dat staat in een brief die de ombudsman naar Blok heeft gestuurd. De klacht heeft betrekking op de rol die het Openbaar Ministerie, de Afdeling Internatio­nale Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de eenheid Zeeland-West-Brabant van de politie, hebben gespeeld bij de arrestatie van Van Laarhoven. Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van de coffeeshop­keten The Grass Company met vier coffeeshop­s in Tilburg en Den Bosch. In 2014 werd hij in zijn woonplaats in Thailand aangehoude­n nadat de Nederlands­e autoriteit­en het land hadden gevraagd te helpen bij een onderzoek naar hem via een zogeheten rechtshulp­verzoek. Hij werd verdacht van overtredin­g van de opiumwet, witwassen en onderdeel zijn van een criminele organisati­e. Dat verzoek kwam in juni dat jaar en een maand later werd dit verzoek herhaald in een brief waarin werd verzocht een onderzoek naar Van Laarhoven te overwegen.

Uit antwoorden van voormalig minister van Justitie Ard van der Steur in september vorig jaar bleek dat de aanhouding van Van Laarhoven het gevolg was van het rechtshulp­verzoek. Volgens Van der Steur kon Thailand alleen aan het rechtshulp­verzoek voldoen als ook de Thaise autoriteit­en een eigen onderzoek zouden starten. Vanuit Nederland zou nooit om de aanhouding van Van Laarhoven zijn gevraagd. De ombudsman startte diezelfde maand een verkennend onderzoek op verzoek van Van Laarhoven en zijn vrouw. Van Zutphen wilde duidelijkh­eid over de procedure die is gevolgd en of er door de Nederlands­e justitie zorgvuldig is gehandeld in relatie tot de Thaise autoriteit­en.

In maart van dit jaar besloot de ombudsman op basis van zijn bevindinge­n een formeel onderzoek te starten. Op 29 maart heeft Van Zutphen in een brief alle betrokkene­n van dit besluit op de hoogte gesteld en gevraagd relevante stukken te overhandig­en, maar dit werd geweigerd.

De ombudsman kreeg te horen dat er geen informatie kan worden overhandig­d sinds er een strafonder­zoek loopt naar Van Laarhoven. Dat betekent dat de bevoegdhei­d van de ombudsman (voorlopig) komt te vervallen. Van Zutphen onderkent dit ook, maar zegt dat zijns inziens daar pas sprake van is als er een dagvaardig­ing is uitgegaan.

Van Laarhoven werd op 20 juni in hoger beroep in Thailand veroordeel­d tot 75 jaar cel voor witwassen. Nederland en Thailand hebben een verdragsre­latie waardoor Van Laarhoven na vier jaar zijn straf kan uitzitten in Nederland. Dat is in juli 2018.

Mocht de ombudsman in zijn onderzoek naar de aanhouding van Van Laarhoven concludere­n dat er fouten zijn gemaakt, dan kan hij niks afdwingen. Hij heeft een adviesfunc­tie en kan aanbevelin­gen doen voor toekomstig­e zaken. De rechtbank en het gerechtsho­f Den Haag oordeelden eerder dat het rechtshulp­verzoek aan Thailand rechtmatig was. Er loopt nog wel een civiele zaak. (NU.nl)

 ??  ?? Advocaten van Johan van Laarhoven bezoeken The Grass Company Den Bosch, zomer 2015. (Foto: Verbond voor Opheffing van het Cannabisve­rbod)
Advocaten van Johan van Laarhoven bezoeken The Grass Company Den Bosch, zomer 2015. (Foto: Verbond voor Opheffing van het Cannabisve­rbod)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname