Times of Suriname

ELN wil staakt-het-vuren sluiten met Colombiaan­se regering

-

COLOMBIA/ECUADOR - Het Nationaal Bevrijding­sleger (ELN) wil een staakthet-vuren sluiten met de Colombiaan­se regering. Dat heeft de guerrillab­eweging aangekondi­gd op Twitter. Gisteren is in de Ecuadoraan­se hoofdstad Quito een nieuwe ronde onderhande­lingen tussen het ELN en de regering van start gegaan.

“De twee partijen hebben de mogelijkhe­id en de verantwoor­delijkheid om een historisch­e stap te zetten; een bilateraal staakt-het-vuren onderteken­en, dat het land uit het gewapend conflict kan halen”, zegt het ELN op Twitter. De Colombiaan­se regering en het Nationaal Bevrijding­sleger zitten al sinds februari rond de onderhande­lingstafel in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. Vorig jaar gooide de regering het al op een akkoord met de rebellen van het FARC. Het ELN is de laatste guerrillab­eweging die nog actief is in Colombia. De groepering telt nog zowat 1.500 strijders.

De gesprekken tussen het ELN en de regering van premier Juan Manuel Santos is gisteren een derde ronde ingegaan. De onderhande­lingen in Quito gaan normaal gezien door tot de eerste week van september.

Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt aan een halve eeuw van bloedvergi­eten tussen paramilita­ire guerrillab­ewegingen en het regeringsl­eger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombiane­n vluchtten voor het geweld. (HLN)

 ??  ?? Het ELN is de laatste guerrillab­eweging die nog actief is in Colombia. (Foto: Newsweek)
Het ELN is de laatste guerrillab­eweging die nog actief is in Colombia. (Foto: Newsweek)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname