Times of Suriname

Duterte trekt zich niets aan van kritiek

-

FILIPPIJNE­N - President Rodrigo Duterte van de Filippijne­n is zich bewust van de internatio­nale kritiek op zijn bloedige strijd tegen de drugshande­l, maar de oorlog tegen handelaren en gebruikers gaat onverminde­rd voort. Dat zei hij gistermorg­en tijdens de jaarlijkse presidenti­ele toespraak, de zogenoemde State of the Nation. “Ze hebben de keuze: cel of de hel.” Hij vindt dat de critici, in binnen- en buitenland, hun invloed nu eens moeten aanwenden om de inwoners van de Filippijne­n af te houden van ongeoorloo­fd drugsgebru­ik. “De strijd tegen drugs zal niet stoppen en onverbidde­lijk blijven.”

Duterte noemde de wereld van drugshande­laren en -gebruikers een “jungle met beesten die op onschuldig­en jagen”. De omstreden president is niet bang voor vervolging, benadrukte hij. “Ik ben bereid naar de gevangenis te gaan voor de rest van mijn leven.” Voorafgaan­d aan de speech gingen duizenden mensen met rode vlaggen de straat op om te protestere­n tegen Duterte. Ze eisen dat hij zich houdt aan zijn verkiezing­sbeloften, waaronder het voeren van vredesgesp­rekken met de communisti­sche rebellen in het land en het verbeteren van de internetsn­elheid.

Rodrigo Duterte trad een jaar geleden aan nadat hij onder meer beloofd had de Filipijnen van het drugsprobl­eem te verlossen. Schattinge­n over het aantal slachtoffe­rs van zijn war on drugs lopen in de duizenden. Hij vergeleek zijn strijd eerder met die van Hitler en zei dat hij de 3 miljoen drugsversl­aafden in zijn land graag zou slachten. Ondanks alle kritiek is hij voornemens daar mee door te gaan tot het einde van zijn ambtstermi­jn.

(HLN)

 ??  ?? Voorafgaan­d aan de speech gingen duizenden mensen met rode vlaggen de straat op om te protestere­n tegen Duterte. (Foto: SunStar)
Voorafgaan­d aan de speech gingen duizenden mensen met rode vlaggen de straat op om te protestere­n tegen Duterte. (Foto: SunStar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname