Times of Suriname

Schoonzoon Trump stelt niet met Russen te hebben samengespa­nnen

-

VS - Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaans­e president Donald Trump, beweert dat hij vorig jaar niet heeft samengewer­kt met Rusland in aanloop naar de presidents­verkiezing­en.

“Ik heb niet samengespa­nnen met een buitenland­se regering”, aldus Kushner in een gister gepublicee­rde schrifteli­jke verklaring. Hij verscheen later op de dag voor de Senaatscom­missie die onderzoek doet naar de vermeende inmenging van Rusland bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van november 2016.

Hij stelt ook geen contact te hebben gezocht met het Kremlin. “Ik ben ook niet afhankelij­k geweest van Russische investerin­gen wat mijn zaken in de private sector betreft”, staat in de verklaring. Bij zijn weten hebben andere campagneme­dewerkers ook niet samengewer­kt met Russen.

Kushner stelt wel dat hij met vier Russische vertegenwo­ordigers contact heeft gehad tijdens de verkiezing­scampagne en de overgangsp­eriode na de verkiezing van Trump. De 36-jarige Kushner is de man van Ivanka Trump en speelde tijdens de campagne van Trump een prominente rol op het gebied van online media. Vandaag verschijnt hij voor een commisie van het Huis van Afgevaardi­gden. Hij wordt gehoord in het kader van het grote Ruslandond­erzoek. Kushner wordt er onder meer van verdacht contact te hebben gehad met de Russische ambassadeu­r in Washington voor de aanleg van een geheim communicat­iekanaal met de Russen. De hoorzittin­g zal achter gesloten deuren plaatsvind­en.

Al lange tijd klinken er beschuldig­ingen dat de Trumpcampa­gne heeft samengewer­kt met Rusland. Moskou ontkent de aantijging­en, net als president Trump.

Donald Trump Jr. en Trumps voormalig campagnele­ider Paul Manafort moetenmorg­en verschijne­n voor de Senaatscom­missie. Trump Jr. gaf vorige week emails vrij waaruit bleek dat hij in juni 2016 graag wilde spreken met een Russische advocate die mogelijk over informatie beschikte die schadelijk was voor Hillary Clinton, de Democratis­che tegenstand­er van zijn vader.

Namens de campagne van Trump waren ook Kushner en Manafort aanwezig bij het gesprek met de betreffend­e advocate Natalia Veselnitsk­aja en de RussischAm­erikaanse lobbyist Rinat Akhmetshin. Kushner beschreef de ontmoeting als tijdsversp­illing. Leden van de Senaatscom­missie vertelden graag meer over dit gesprek te weten te willen komen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname