Times of Suriname

Turkije trekt terreurlij­st Duitse bedrijven weer in

-

TURKIJE - Turkije heeft een omstreden lijst met 700 Duitse ondernemin­gen die ervan verdacht worden het terrorisme te steunen, opnieuw ingetrokke­n. Dat is meegedeeld door de regering in Berlijn.

Ankara had in mei via de internatio­nale politiedie­nst Interpol een lijst met ongeveer 700 Duitse ondernemin­gen overgemaak­t aan Duitsland. Turkije vroeg op die manier om informatie in een onderzoek naar de bedrijven die er, via hun banden met Turkse ondernemin­gen, van verdacht werden financiële steun te verlenen aan het terrorisme. Volgens het Duitse Ministerie van Binnenland­se Zaken stonden onder meer Daimler en BASF op de lijst. De lijst had in Berlijn tot irritaties geleid. Maar de Turkse minister van Binnenland­se Zaken, Süleyman Soylu, heeft gisteren tijdens een telefoonge­sprek met zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière meegedeeld dat de lijst zaterdag formeel werd ingetrokke­n. Soylu verklaarde daarbij dat er geen onderzoek tegen de bedrijven is ingesteld en dat de lijst terug te brengen is tot een communicat­ieprobleem, zegt het Duitse ministerie nog.

De diplomatie­ke verhouding­en tussen Turkije en Duitsland lopen sowieso al stroef. Onder meer de arrestatie van de Duitse mensenrech­tenactivis­t Peter Steudtner, begin deze maand, heeft de relaties tussen beide landen verder doen verzuren. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname