Times of Suriname

Hawaï bereidt bevolking voor op mogelijke atoomaanva­l Noord-Korea

-

HAWAII - Hawaï ziet zich als eerste Amerikaans­e staat genoodzaak­t om zich voor te bereiden op een mogelijke raketaanva­l van Noord-Korea. Daarvoor zullen de lokale autoriteit­en starten met een omvangrijk evacuatiep­rogramma voor de inwoners. De dreigement­en van het Noord-Koreaanse regime worden steeds grimmiger en haar ballistisc­he raketten zijn wellicht in staat om de Verenigde Staten te bereiken. Hawaï wil alvast niet bij de pakken blijven zitten en treft voorbereid­ingen.

Het Hawaïaanse bureau voor rampenbest­rijding kondigde vrijdag een educatieve campagne aan om de bevolking duidelijk te maken wat ze moet doen indien de staat wordt aangevalle­n. Ook evacuatieo­efeningen staan op het programma.

De lokale overheid heeft de veiligheid­sdiensten ondertusse­n de opdracht gegeven om de rampenplan­nen die nog dateren uit het tijdperk van de Koude Oorlog, te actualiser­en.

In november gaat de Amerikaans­e staat van start met een maandelijk­se test van een sirene die het publiek moet waarschuwe­n voor een nakende aanval.

Brochures, tv-, radio- en internetca­mpagnes moeten de inwoners vertrouwd maken met de nieuwe sirene en hen uitleggen wat ze moeten doen. Vermits een raket 15 minuten - hoogstens 20 minuten - zal nodig hebben om Hawaï te bereiken, zijn de instructie­s eenvoudig: “Ga naar binnen (bij voorkeur een huis in beton), blijf binnen (tot twee weken) en blijf op de hoogte van de meest recente informatie (via radio en tv)”, verklaarde Vern Miyagi van het bureau voor rampenbest­rijding.

“Mensen zullen geen tijd hebben om familie op te pikken en naar een schuilkeld­er te gaan en dergelijke meer. De mensen moeten handelen op automatisc­he piloot.”

Na het afgaan van de sirene hebben de inwoners nog zo een 12 minuten de tijd om zich in veiligheid te brengen. Miyagi benadrukte dat zijn bureau wil anticipere­n op een zeer onwaarschi­jnlijk scenario maar dat Hawaï die mogelijkhe­id simpelweg niet kan uitsluiten.

Het Hawaïaanse bureau voor toerisme steunt het pakket aan maatregele­n maar is bezorgd dat het toeristen zal afschrikke­n. “Vele inwoners leven van het toerisme en een achteruitg­ang zullen zij dan ook onmiddelli­jk voelen in hun portemonne­e”, aldus woordvoers­ter Charlene Chan. Met die wetenschap in het achterhoof­d herhaalde Miyagi stellig dat Hawaï nog steeds veilig is. (HLN)

 ??  ?? Waikiki strand, Hawaii. Vele inwoners leven van het toerisme. (Foto: Hawaii Aloha Travel)
Waikiki strand, Hawaii. Vele inwoners leven van het toerisme. (Foto: Hawaii Aloha Travel)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname