Times of Suriname

Poolse president gebruikt vetorecht tegen omstreden wet

-

POLEN - De Poolse president Andrzej Duda heeft zijn vetorecht gebruikt tegen twee omstreden wetten die volgens critici de rechtsstaa­t zouden bedreigen. Een van de voorstelle­n zou het politici mogelijk maken om de rechters van het Hooggerech­tshof te vervangen.

Duda gaat met het besluit in tegen zijn nationaal-conservati­eve regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) die het rechtssyte­em graag ziet veranderen.

Volgens de Poolse president is het systeem dringend aan veranderin­g toe, maar de voorgestel­de hervorming­en zouden leiden tot een onderdrukk­end systeem en verdelen het land. Vrijdag stemde de Poolse Senaat nog in met de nieuwe wetsvoorst­ellen. Het zou PiS in staat stellen om stevigere politieke controle over de rechterlij­ke macht te krijgen. Lang niet iedereen is blij met de hervorming­en. Afgelopen weekeinde zijn opnieuw duizenden Polen de straat opgegaan om te protestere­n tegen de wet. De Poolse oppositie noemde het wetsontwer­p een uitholling van de onafhankel­ijke rechtspraa­k en ondermijni­ng van de democratie. Ook de Europese Commissie uitte eerder scherpe kritiek en dreigde Polen het stemrecht in de Europese Raad te ontnemen. Volgens Eurocommis­saris Frans Timmermans zou het voorstel een eind maken aan het laatste restje rechterlij­ke onafhankel­ijkheid en de rechterlij­ke macht onder politieke controle van de regering brengen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname