Times of Suriname

De toekomst van mobiele telefonie

-

The Dragon’s Trap is een hele fijne remake van een jaren tachtig game. Wie eenzelfde platformer­varing wil, maar dan volledig met gameplay anno nu, kan beter uitzien naar het aankomende Ori and the Will of the Wisps. Maar wie een nostalgisc­he bui heeft of nieuwsgier­ig is naar wat gamers van de vorige generatie aan de buis gekluister­d hield, doet met The Dragon’s Trap absoluut geen miskoop. (De Telegraaf/ Foto: Nintendo) Sinds de introducti­e van 2G in 1994 heeft het mobiele netwerk zich razendsnel ontwikkeld. 5G is al in zicht. Wat staat ons te wachten?

De stap van 3G naar 4G betekende een vertienvou­diging van de snelheid en een aanzienlij­ke verbeterin­g van de kwaliteit van de datastroom. Zonder haperingen naar een YouTube-filmpje kijken of bellen met een klant in het buitenland is de standaard geworden.

5G gaat nog veel verder: in een Noors lab werden er bij tests snelheden tot 70 Gbit/s gehaald, wat gelijkstaa­t aan bijna 9 GB per seconde. De verwachtin­g is dat 5G straks maar liefst tien tot honderd keer sneller is dan 4G. Wat betekent dat voor de werkvloer? Allereerst wordt het nog gemakkelij­ker om altijd en overal verbonden en bereikbaar te zijn. De kwaliteit van het 5G-netwerk is dermate veel beter dat een gebrekkige telefoon- of videoverbi­nding definitief tot het verleden behoort. Daarnaast zal het gebruik van clouddiens­ten een nog grotere vlucht nemen.

In de cloud kunnen enorme hoeveelhed­en data, software en diensten worden opgeslagen. Dat is voor bedrijven een uitkomst, want zo kan iedere werknemer verbonden zijn met dit draadloze kantoor. Hierdoor zijn ze niet langer afhankelij­k van een vaste computer en plek om hun werk te kunnen doen. Een extra voordeel van 5G is dat het veel minder energie verbruikt.

(NU.nl/ Foto: mobieltje.nu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname