Times of Suriname

Jongen struikelt over 1,2 miljoen jaar oude schedel van oerolifant

-

Een 10-jarige jongen heeft een 1,2 miljoen jaar oude schedel van een oerolifant ontdekt. Het gebeurde per toeval toen hij erover struikelde tijdens een wandeling in New Mexico. “Ik rende vooruit en struikelde over een deel van de slagtand. Mijn gezicht kwam naast de onderkaak terecht en iets verderop zag ik de andere slagtand”, vertelt Jude Sparks.

Aanvankeli­jk dacht de jongen dat het om een “enorme verrotte koe” ging, maar Peter Houde van de plaatselij­ke universite­it ontdekte dat het een stegomasto­don was, een olifantens­oort die al jaren uitgestorv­en is. De wetenschap­per is blij dat de familie hem contacteer­de en niet zelf de resten probeerde op te graven. Het skelet zou anders helemaal beschadigd zijn. “Het ziet er stevig uit, maar zo’n schedel is hol en het bot dun als een eierschaal. Het is zo fragiel dat hij vaak alleen bij elkaar gehouden wordt door de grond eromheen”, vertelt Houde. Twaalf mensen werden ingeschake­ld om de schedel, die ongeveer een ton weegt, op te graven. De resten zullen nadat ze onderzocht zijn, tentoonges­teld worden in de universite­it. “Dan kan Jude zijn vrienden en later misschien wel zijn kinderen laten zien wat hij gevonden heeft.” (Metrotime/Foto:metrotime. be)

Matt LeBlanc (Newton (Massachuse­tts), 25 juli 1967) is een Amerikaans­e acteur. Hij speelde onder meer tien jaar Joey Tribbiani in de televisies­eries Friends en Joey. LeBlanc speelde ook in een aantal films, waaronder Lost in Space, Charlie’s Angels en Charlie’s Angels: Full Throttle. De Friends-acteur maakte op 4 februari 2016 bekend dat hij een van de nieuwe presentato­ren is van het nieuwe seizoen van Top Gear. LeBlanc huwde op 3 mei 2003 zijn vriendin Melissa McKnight. Samen hebben zij een dochter (Marina Pearl LeBlanc). Na de geboorte bleek dat zij lijdt aan een hersenafwi­jking waarvoor nog geen behandelin­g is gevonden. McKnight had al twee kinderen uit een vorig huwelijk; Jacquelyn en Tyler. In 2006 is het paar gescheiden. Aanleiding hiertoe was de affaire die LeBlanc had met collega actrice Andrea Anders uit de serie Joey. Eind 2014 gingen LeBlanc en Anders na 8 jaar uit elkaar.

(Foto: People’s Choice.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname