Times of Suriname

President moet optreden tegen ‘vulgaire’ en ‘racistisch­e’ uitspraken minister Onderwijs

-

PARAMARIBO - Parlementa­riër Carl Breeveld (DOE) heeft in De Nationale Assemblee hard uitgehaald naar het moreel verval van politici die scherpe taal gebruiken om anderen een sneer te geven. Wat hem echter de klomp breekt, is dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, die als voorbeeld voor de jeugd zou moeten dienen, zich ook heeft laten meeslepen in dit wangedrag. De verontschu­ldiging van de minister laat Breeveld koud, omdat Peneux bij herhaling bedenkelij­ke uitspraken heeft gedaan.

“De minister van Wetenschap en Cultuur gaat op dit moment nergens!”, zegt coalitiepa­rlementari­ër Rosellie Cotino (NDP) die voor Peneux in de bres springt. Zij reageert hiermee op een verklaring van de politieke partij van Breeveld die om het ontslag van minister Peneux vraagt. Volgens Cotino, voorzitter van de vaste parlementa­ire commissie voor Onderwijs, heeft Peneux recht op vergiffeni­s. Van Breeveld verwacht zij dat hij, vanwege zijn achtergron­d als geestelijk leider, ook vergevings­gezind is en genoegen zou moeten nemen met de verontschu­ldiging. Breeveld beschouwt de zienswijze van Cotino als de easy-way-out om Peneux in beschermin­g te nemen. “Dat is een simplistis­che benadering in de theologie”, zegt Breeveld. Echter zijn er ook grenzen en die zou minister Peneux herhaaldel­ijk hebben overschred­en. Hij verwijst naar onder andere de uitspraken waarbij de bewindsman en gewezen minster van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, publiekeli­jk aangaven voorstande­r te zijn van het castreren en doodschiet­en van pedofielen. Volgens Breeveld is hij ook tegen kindermisb­ruik, maar dergelijke verregaand­e uitspraken passen zijns inziens niet bij een minister belast met Onderwijs. De harde uitspraken naar wetenschap­per Henry Ori in het voorlichti­ngsprogram­ma Informatie Educatief zijn voor Breeveld en zijn partij de druppel die de emmer deed overlopen en in strijd met de naam van het programma. “Die uitglijder was inderdaad vulgair. Het was platvloers. Zelfs ethische opmerkinge­n vielen in dat radioprogr­amma”, stelt Breeveld. “We hebben de afgelopen tijd nogal van zulke uitspraken gehad van ministers, waarbij hier zelfs naar mensen hun hoofd namen van dieren geslingerd zijn.” Voor Cotino en Roche Hopkinson (NDP) zijn de uitspraken van Peneux nog lang geen aanleiding om hem te zien vertrekken als minister, des temeer omdat hij zijn verontschu­ldigingen heeft aangeboden.

“Ik vind dat als gewone burgers bepaalde dingen doen dan zou ik het erg vinden, maar wanneer mensen in functies zijnde zulke uitspraken doen, dan kan het niet. Dit is een slecht voorbeeld voor de jeugd, slecht voorbeeld voor de samenlevin­g en ik vraag de regering om hier serieus naar te kijken”, zegt Breeveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname