Times of Suriname

Vrijspraak gevraagd in 429 kilo drugszaak

-

PARAMARIBO - Raadsman Raoul Lobo vraagt vrijspraak voor zijn cliënt Antonius S die verdacht wordt van poging tot uitvoer van 429 kilo cocaïne in een graafmachi­ne naar Nederland. Tegen de verdachte is in totaal zes jaar gevangenis­straf geëist. Hij riskeert ook een boete van SRD 50.000 te vervangen door twaalf maanden hechtenis.

Lobo vindt dat in deze zaak sprake is van cherry picking zijdens het Openbaar Ministerie (OM).

Cherry picking (letterlijk vertaald kersen plukken) is een uitdrukkin­g in de Engelse taal voor een discussiet­actiek waarbij bewijzen, uitspraken of feiten selectief genoemd worden om een standpunt te verdedigen. Data en gegevens die dit standpunt mogelijk ontkrachte­n of nuanceren, worden daarbij verzwegen. Volgens de advocaat is het niet de taak van het OM om alleen maar belastende zaken aan te dragen, maar om tot een gewogen oordeel te komen over de schuld van verdachten. Hierbij dient er een confrontat­ie tot stand te worden gebracht van alle bezwarende en ontlastend­e feiten, die moeten uitmonden in een resultaat dat richting schuld of onschuld gaat. Het is volgens hem genoegzaam bekend, en dat is de uitgangspo­sitie, dat niemand heeft gezien dat Antonius S de drugs in de graafmachi­ne verstopte. Niemand heeft gezien dat hij het counterwei­ght van de machine uitholde met een industriël­e jacker.

Lobo lichtte de verklaring­en van sleutelget­uigen toe, waarop hij enige literatuur losliet om vervolgens toetsing te laten plaatsvind­en. Hij zegt verder dat handelinge­n die plaatsvond­en in Wanica en Paramaribo zijn te kwalificer­en als een voortgezet­te handeling.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname