Times of Suriname

Implementa­tie pilotproje­ct Basic Life Skills komend schooljaar

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C) start in het komend schooljaar met een pilotproje­ct voor de invoering van een Basic Life Skills and Education (BLSE)-programma op de basisschoo­l.

Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

De proef wordt gedraaid op de openbare scholen te Sophia’s Lust, Hanna’s Lust, Meerzorg 4, Rijsdijk, Von Freyburg, Latour 1 en 2. In de leerjaren 3, 4 en 5 zal elke week een blokuur besteed worden aan het onderwerp.

Minister Robert Peneux noemt dit een goed moment om met dit project te starten. “We praten al zestien jaar over het invoeren van het BLSEprogra­mma op scholen. Ik wilde niet een 17e jaar ingaan zonder er werk van te maken.” Via het project krijgen de kinderen vaardighed­en aangeleerd hoe om te gaan met maatschapp­elijke veranderin­gen. Hierbij komen de 21st century skills aanbod, namelijk: kritisch denken, probleemop­lossend vermogen, sociale vaardighed­en en creatief denken. Volgens de minister is de driehoeksv­erhouding, leekracht-omgeving-ouder, bij de uitvoering van het project ook belangrijk. De keuze van de pilotschol­en kwam niet makkelijk. Er is hierbij voornameli­jk uitgekeken naar scholen waar de resultaten niet denderend zijn. “De randvoorwa­arden zijn wel aanwezig op deze scholen, maar vanwege de milieu-omstandigh­eden komt er een daling in de resultaten. Dit is een voorzichti­ge benadering. Het BLSEprogra­mma moet er dus voor zorgen dat de leerlingen beter gaan presteren in de output”, aldus de bewindsman. Yuro Dipotaroen­o, onderdirec­teur Ontwikkeli­ngsdienste­n, zegt dat de pilot valt of staat met de ondersteun­ing van de schoolleid­ers van de gekozen scholen. De schoolleid­ers werden op 27 juli over dit project geïnformee­rd. De onderdirec­teur vroeg hun volledige ondersteun­ing, gezien de voortrekke­rsrol die zij vervullen. Het inspectiea­pparaat zal nauwgezet de vorderinge­n van het project volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname