Times of Suriname

Meer geld nodig voor ambities basisonder­wijs

-

AMSTERDAM - Basisschol­en krijgen voldoende geld om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar te weinig om te behoren tot de best presterend­e onderwijss­telsels ter wereld.

Dat constateer­de SEO Economisch Onderzoek gisteren in een verkennend­e analyse van de eisen die aan het primaire onderwijs worden gesteld in verhouding tot de kosten en financieri­ng. Dat onderzoek is gedaan op drie scholen.

Op basis daarvan constatere­n de onderzoeke­rs dat in de huidige praktijk grotere klassen ontstaan op scholen voor vier- tot twaalfjari­gen. Verder wordt de werkdruk voor leraren vergroot door de gestelde eisen en verwachtin­gen van ouders, politiek en samenlevin­g. Daarnaast wordt bespaard op personeel, omdat andere kosten voor leermiddel­en hoger uitvallen. Dat kan volgens de onderzoeke­rs op den duur leiden tot een lagere onderwijsk­waliteit en hogere kosten om voorzienin­gen op peil te houden.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de PO-Raad, die inzicht wenste in de bekostigin­g van een gemiddelde school in Nederland in verhouding tot de eisen die worden gesteld en de kosten die scholen hebben.

Het ministerie van Onderwijs stelt in een reactie dat de bekostigin­g van scholen ‘sober, maar toereikend’ is. “Dat zien we ook terug, want ons onderwijss­ysteem presteert zeer goed”, aldus een woordvoerd­er. In deze kabinetspe­riode is structuree­l meer dan 300 miljoen euro extra naar het primair onderwijs gegaan. Schoolbest­uren staan er volgens het ministerie financieel beter voor dan in eerdere jaren.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname