Times of Suriname

Varkenshou­der stalbrand omstreden: “Hij lapt al jaren alle regels aan zijn laars”

-

ERICHEM - De eigenaar van de uitgebrand­e varkenssta­l in Erichem, waarbij donderdag twintigdui­zend varkens om het leven kwamen, heeft in 2004 in Duitsland een beroepsver­bod gekregen vanwege de slechte omstandigh­eden in zijn megastalle­n. Ook in Nederland ligt zijn bedrijf al jaren onder vuur.

“Hij lapt al jaren alle regels aan z’n laars,” zegt Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren-fractie in Buren, waar Erichem onder valt. “Het is al meer dan 20 jaar heibel. In het begin kocht hij de Knorhof, een oude kippenschu­ur, en stopte daar varkens in. Zonder vergunning.”

Omwonenden klaagden in 1998 over gigantisch­e stankoverl­ast. Een onderzoek en rechtsgang volgde. De boer moest vervolgens het aantal varkens terugbreng­en, maar deed dat mondjesmaa­t. Toen de gemeente Buren dreigde in te grijpen, voerde hij alsnog het benodigde aantal varkens af. KRO-programma Brandpunt besteedde in 2011 al eens aandacht aan de varkensboe­r.

Een paar jaar later was het in Duitsland ook raak. In maart 2004 deden Duitse rechercheu­rs een inval bij een bedrijf van de varkenshou­der in de deelstaat Saksen-Anhalt. Zij troffen bloedende en dode biggen aan in de stallen. “Hij overtrad daar alle regels,” zegt De Jonge. Het gevolg: de man kreeg een verbod op het houden van varkens en moest zijn bedrijven sluiten of verkopen. “Dat zou hier in Nederland ook moeten gelden, voor zulke notoire dierenwelz­ijnsschend­ers,” stelt De Jonge.

Het klopt dat de boer in het begin de grens van het toelaatbar­e opzocht, zegt Jan Voermans, die als woordvoerd­er van de varkenshou­der optreedt. “Maar de afgelopen jaren is alles volgens de regels gegaan.” Dat moet ook De Jonge toegeven: “Sinds een paar jaar waren de vergunning­en van de Knorhof op orde. Toch heb ik keer op keer in de gemeentera­ad geprobeerd iets te doen aan de brandveili­gheid en het dierenwelz­ijn. Maar partijen die niets om dieren geven, gingen daar niet in mee. Daar word je dan wel pissig van.” (AD/Foto: BD.nl)

 ??  ?? De uitgebrand­e varkenssta­l in Erichem.
De uitgebrand­e varkenssta­l in Erichem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname