Times of Suriname

OM in hoger beroep tegen vrijspraak witwassen Amsterdams­e makelaar

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Amsterdams­e makelaarst­er Puck L. De vrouw wordt verdacht van witwassen van ruim 300.000 euro. Dit meldt het OM aan NU.nl. De politie kwam de vrouw in 2015 op het spoor na een tip dat een man betrokken zou zijn bij het witwassen van drugsgeld. In het onderzoek dat daarop volgde, vond de politie bijna twee miljoen euro aan contanten in een Amsterdams­e hotelkamer. Osman V, een 42-jarige Bosniër, was te zien op camerabeel­den van het hotel en werd daarom maandenlan­g gevolgd door agenten. In mei van dat jaar zagen de agenten hoe V een pakketje bankbiljet­ten overhandig­de aan makelaar L, als huur voor een woning in Amsterdam. Hierop kwam L bij de politie in beeld als facilitato­r: geloofd wordt dat ze panden in de stad heeft verhuurd aan criminelen, waar ze in totaal zo’n 3,5 ton contant voor ontving.

Het OM eiste achttien maanden cel tegen L, maar de makelaarst­er werd vorige maand vrijgespro­ken omdat het witwassen volgens de rechtbank niet bewezen kon worden. “We hebben appél ingesteld omdat het OM het niet eens is met de beslissing van de rechtbank op dat punt”, zegt de woordvoerd­er.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat L de huur van bijna dertig woningen cash uitbetaald heeft gekregen. In zes van deze woningen zouden criminele activiteit­en hebben plaatsgevo­nden, dan wel gehuurd worden door criminelen.

Robbert Jonk, haar advocaat, meldde eerder aan NU.nl dat zijn cliënt helemaal geen makelaar is. L zou iemand zijn die klusjes opknapt voor eigenaren van woningen. “Zoals bijvoorbee­ld sloten vervangen. Dit doet ze om hen rompslomp uit handen te nemen.” In de periode 2013 tot 2015 zou L. hier inderdaad meer dan drie ton voor gekregen hebben. Een deel hiervan gaf ze volgens haar advocaat door aan de eigenaren van de woningen.

Het OM is echter van mening dat ‘op grond van de vastgestel­de feiten’, het geld niet anders dan uit misdaad afkomstig kan zijn. “In februari 2013 is de verdachte bovendien gewaarschu­wd door de politie voor haar praktijken,” vertelt de woordvoerd­er. De makelaar is eerder in beeld gekomen bij de politie. Zo was L een van de vrouwen rondom de vastgoedma­gnaat Willem Endstra, die in 2004 geliquidee­rd werd. In deze zaak was de vrouw geen verdachte. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname