Times of Suriname

Japanse defensiemi­nister stapt op na kelderen popularite­it premier

-

JAPAN - De Japanse minister van Defensie, Tomomi Inada, heeft vrijdag aangekondi­gd haar functie neer te leggen. Inada was tijdens haar ambtsperio­de betrokken bij een serie fouten en een doofpotaff­aire op haar ministerie. Die droegen bij aan de duik die de popularite­it van premier Shinzo Abe de laatste weken heeft genomen.

Het daadwerkel­ijke vertrek van Inada zal vallen op hetzelfde moment als de publicatie van een rapport over de Japanse deelname aan de VN-vredesoper­atie in ZuidSudan. Dat onderzoek draait om beschuldig­ingen dat medewerker­s van het ministerie van Defensie zouden hebben geprobeerd berichten over de verslechte­rde veiligheid­ssituatie in dat land te verbergen. Inada wordt ervan beschuldig­d hen daarbij te hebben geholpen.

De deelname van Japan aan de VN-vredesmach­t is omstreden: het is de eerste keer dat Japanse militairen in het buitenland actief zijn sinds de Tweede Wereldoorl­og. Volgens de Japanse wet mogen zij dat alleen als er een staakt-het-vuren geldt. In de berichten zou echter zijn gerept over gevechten tussen de Zuid-Sudanese regering en rebellengr­oepen.

De 58-jarige Inada wordt gezien als een protegé van Abe en deelt zijn conservati­eve denkbeelde­n. Desondanks verwachtte ze al dat ze volgende week zou worden vervangen bij een poging van de premier om zijn cijfers in de peilingen te verbeteren. In sommige van de peilingen is de popularite­it van Abe tot onder 30 procent gezakt. De premier ligt onder vuur in een aantal schandalen over mogelijke vriendjesp­olitiek en wordt door veel kiezers verweten dat hij hun belangen niet behartigt. Abe hield zelf ook een persconfer­entie na die waarin Inada haar vertrek aankondigd­e. Hij bood het Japanse volk “vanuit mijn hart” zijn verontschu­ldigingen aan.

Inada zal worden vervangen door Fumio Kishida, de minister van Buitenland­se Zaken, die haar taken toevoegt aan zijn eigen portefeuil­le. Volgens Abe kan zo worden voorkomen dat er een leiderscha­psgat valt op het moment dat Japan zich geconfront­eerd ziet met uitdaginge­n op veiligheid­sgebied, zoals de recente spanningen rond de wapenprogr­amma’s van Noord-Korea. Ondanks de popularite­itsproblem­en van premier Abe slaagt de Japanse oppositie er vooralsnog niet in er gebruik van te maken. Donderdag kondigde Renho, de leider van de grootste oppositiep­artij, de Democratis­che Partij, haar vertrek aan. Dat is de beste manier om het imago van haar partij te repareren, aldus Renho, die alleen die naam voert. De Democratis­che Partij kampt met aanhoudend­e ruzies in de eigen gelederen. Kiezers herinneren zich bovendien de deelname van de partij aan een omstreden kabinet tussen 2009 en 2012.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname