Times of Suriname

Museum exposeert steenmarte­r die stroomstor­ing veroorzaak­te

-

Het Natuurhist­orisch Museum Rotterdam heeft de steenmarte­r die in februari een grote stroomstor­ing veroorzaak­te in Groningen toegevoegd aan zijn collectie dode dieren.

Het knaagdier zorgde ervoor dat op 17 februari bijna 30.000 huishouden­s en het Universita­ir Medisch Centrum Groningen een hele ochtend zonder stroom zaten. De marter had in een belangrijk transforma­terhuisje een kabel doorgeknaa­gd en moest dit met de dood bekopen. Het museum heeft een speciale collectie gewijd aan opvallende dode dieren. Tot de verzamelin­g behoren ook onder meer de beroemde eend die ooit tegen de pui van het museum vloog en de domino-mus. De vogel werd in 2005 neergescho­ten met een luchtbuks toen hij de hal in vloog waar een wereldreco­rdpoging dominosten­en omgooien werd voorbereid. De vogel gooide met zijn gefladder 23.000 van de 3,5 miljoen stenen omver. Het is niet de eerste geëlektroc­uteerde marter in de collectie. Een soortgenoo­t legde een paar jaar geleden CERN2, de grootste deeltjesve­rsneller ter wereld, plat. Dit was de eerste Europese aanwinst in de verzamelin­g.

Behalve de Groningse “elektromar­ter” is ook de Hilversums­e wasdrogers­childpad nu te bewonderen. Het dier ontsnapte in 2004 uit een terrarium en werd twee jaar later volledig gemummific­eerd teruggevon­den onder de wasdroger. Het reptiel was hier vermoedeli­jk gaan zitten omdat het lekker warm was. Directeur Kees Moeliker stelt dat de bijzondere verzamelin­g aantoont “op welke manieren mens en dier steeds vaker met elkaar in botsing komen. Het is goed om er soms bij stil te staan dat we op deze volle aarde steeds meer in elkaars omgeving leven en daar ook rekening mee moeten houden.” (MSN.COM/Foto: The

Netherland­s BV)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname