Times of Suriname

Santokhi vraagt ophelderin­g over mijnbouwac­tiviteiten Tigri

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee blijven vragen terugkomen over mijnbouwac­tiviteiten in het door Guyana betwiste Zuidwestel­ijke gebied van Suriname, bekend als Tigri. VHP-parlementa­riër Chandrikap­ersad Santokhi vroeg de regering om ophelderin­g te geven over beelden die er op sociale media circuleren, waarin te zien is dat er bedrijvigh­eid gaande is in Tigri.

“Alleen weten wij het niet of de regering dit heeft laten onderzoeke­n. De beelden zijn daar en de coördinate­n kan zijn van manipulati­e van de beelden en coördinate­n, maar het ligt aan de regering om daarin klaarheid te brengen. Als het van Marinus Bee (ABOP) afhangt, zal de regering terstond een legereenhe­id moeten sturen naar Tigri om orde op zaken te stellen. Hij legde een verband met het stafdorp Moengo waar de regering wel militairen heeft afgestuurd om ‘losbandigh­eid’ te voorkomen. “Wat wij graag vanuit de ABOP-fractie willen, is dat men met dezelfde voortvaren­dheid, waarmee men mensen heeft gedirigeer­d naar Moengo, dan naar Tigri te sturen. Daar vindt er losbandigh­eid plaats”, aldus Bee.

Volgens Santokhi heeft hij tijdens zijn ambt als minister van Justitie en Politie wel samen met Guyanese en Braziliaan­se autoriteit­en een actie laten uitvoeren in Tigri toen er ongewenste mijnbouwac­tiviteiten werden waargenome­n die niet de goedkeurin­g droegen van geen van de drie landen. “Ga even kijken wat er daar aan de hand is”, stelt Santokhi voor aan de regering. Eerder maakten zijn fractiegen­oten Mahinder Jogi en Asiskumar Gajadien reeds melding van deze informatie.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname