Times of Suriname

Ontruiming Fort Oranje begonnen

-

RIJSBERGEN - De ontruiming van 48 stacaravan­s op veld F van de probleemca­mping Fort Oranje in de gemeente Zundert is gisteren zonder incidenten begonnen. Met hoogwerker­s worden de sterk verouderde stacaravan­s op diepladers geplaatst en weggereden. De ontruiming gaat enkele dagen duren.

Een woordvoers­ter van de gemeente zegt met een zekere opluchting dat incidenten tot dusver zijn uitgebleve­n. “Dit is een vervelende situatie voor alle betrokkene­n. Er wonen hier behalve criminelen tenslotte ook mensen die hier probleemlo­os verblijven,” zegt zij. Wegens de leefomstan­digheden op het kampeerter­rein is ontruiming volgens de gemeente noodzakeli­jk, omdat Fort Oranje als een criminele vrijstaat wordt beschouwd.

De ontruiming van het eerste deel van de camping was donderdag aangekondi­gd. Het gaat om een veld met stacaravan­s waar vooral arbeidsmig­ranten uit Bulgarije en Roemenië en seizoenswe­rkers wonen. Voor enkele van de bewoners op het veld is een uitzonderi­ng gemaakt, onder meer omdat zij in een zorgtrajec­t zitten en hulp nodig hebben bij herhuisves­ting. De gemeente Zundert nam het beheer van de camping in juni over. Binnen een jaar moeten alle gasten op de camping vertrokken zijn.

Eén van de bewoners die een bevel tot vertrek heeft gekregen, spant daarover deze week een kort geding aan bij de voorzienin­genrechter in Breda. Zijn onderkomen wordt tot die tijd ongemoeid gelaten, zegt deze hondentrai­ner Jerry (hij wil zijn achternaam niet prijsgeven), terwijl hij de hoogwerker­s gadeslaat. Hij vindt dat hij ten onrechte op stel en sprong van de camping wordt gestuurd. “Onmenselij­k,” noemt hij die beslissing. Volgens hem is de bewoners van Fort Oranje beloofd dat ze nog maximaal een jaar mochten blijven. Voor een handvol bewoners op veld F is een uitzonderi­ng gemaakt. Hun caravans worden nog niet verwijderd. Tot die uitzonderi­ngen behoort ook Fort Oranje-bewoner Martin Huisman, de vader van het vermoorde Meisje van Nulde, Rowena Rikkers. Hij zit in een zorgtrajec­t en voor hem wordt naar vervangend­e huisvestin­g gezocht. “Zo ga je niet met mensen om,” zegt Huisman. “Het lijkt wel of er een ontploffin­g is geweest en we in Irak zitten. Ze hadden ons wat meer tijd moeten geven.”

(De Telegraaf/ Foto: BN DeStem)

 ??  ?? De gemeente Zundert nam het beheer van de camping in juni over.
De gemeente Zundert nam het beheer van de camping in juni over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname