Times of Suriname

Bram Moszkowicz wil terugkeren in advocatuur

-

DEN HAAG - Voormalig advocaat Bram Moszkowicz (57) overweegt weer aan de slag te gaan als advocaat. De oud-lijsttrekk­er van de politieke partij VNL werd in 2013 voor het leven geschrapt, maar hoopt een tweede kans te krijgen.

Toen Moszkowicz in mei vorig jaar in dienst trad als hoofd juridische aangelegen­heden van het bedrijf Claim It, werd de mogelijkhe­id groter dat de voormalig strafpleit­er straks ook weer in de rechtszaal te zien is. Die verwachtin­g wordt nog realistisc­her, nu Moszkowicz aangeeft in 2018 te gaan vragen om weer beedigd te worden. Dit terwijl hij in 2014 nog zei een terugkeer in toga niet te zien zitten. Hij vertelt aan EenVandaag: “Ik zal niet de eerste advocaat zijn die geschrapt is en weer wordt beëdigd. Die mogelijkhe­id bestaat. Of men mij dat gunt, weet ik niet. Na vijf jaar kun je een verzoek doen. Ik ga eens kijken of ik in aanmerking kom.”

Advocaten die uit het ambt zijn gezet, kunnen inderdaad een procedure starten om weer beëdigd te worden. “Ik zou het wel weer willen,” zegt Moszkowicz in EenVandaag. “Ik heb geleerd van de fouten die ik heb gemaakt. Ik kan alleen maar hopen dat als ik zo’n verzoek doe, hier neutraal naar wordt gekeken. Ik heb daar wel vertrouwen in,” laat Moszkowicz, die aangeeft de komende tijd verder te studeren en cursussen te gaan volgen om bij te blijven. Centraal in de reeks verwijten stonden destijds de vele contante betalingen die Moszkowicz niet bij de deken meldde. De misdraging­en speelden zich af over een langere periode en waren structuree­l, zo oordeelde het Hof van Discipline in april 2013. Moszkowicz heeft zich gedragen alsof de regelgevin­g niet voor hem bedoeld was. Gedragsreg­els lapte hij aan zijn laars, hij legde geen verantwoor­ding af aan de deken van de Orde van Advocaten en beschaamde ook het vertrouwen van zijn cliënten.

Het hof had er geen vertrouwen in dat Moszkowicz zijn leven profession­eel gezien zou beteren en koos dan ook niet voor het opleggen van een lichtere straf.

In 2013 werd Bram Moszkowicz uit het ambt gezet. Drie jaar later onderging zijn broer David Moszkowicz hetzelfde lot. Jaren daarvoor, in 2006, liet een andere broer, Robert Moszkowicz, zich zelf schrappen van het tableau nadat hij in opspraak was geraakt.

Bram Moszkowicz sloot zich in 2015 aan bij de partij VNL, maar zijn politieke carrière kwam al weer ten einde voordat hij überhaupt werd gekozen in de Tweede Kamer. Zijn partij zette hem in de zomer van 2016 aan de kant.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname