Times of Suriname

Enkele pluimveeho­uders ruimen zelf hun kippen na gifei-schandaal

-

GELDERLAND - Enkele pluimveeho­uders die getroffen zijn door het gifei-schandaal hebben zelf besloten om hun kippen te laten ruimen. Met deze verregaand­e maatregel hopen de bedrijven sneller weer open te mogen, nadat de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) ze vorige week had gesloten.

Bij een pluimveebe­drijf in Kootwijker­broek (Gelderland) zijn gisteren de kippen geruimd.

Een verschrikk­elijke gebeurteni­s voor de eigenaren van het bedrijf. Toch maakten zij de keuze om zelf tot ruiming over te gaan. Aan de Stentor laten ze weten de hoop te koesteren dat ze sneller weer open mogen, nu de kippen, die mogelijk besmet zijn met het giftige fipronil, gedood zijn.

Ook andere boerenbedr­ijven nemen deze drastische maatregel, zo weet woordvoerd­er Aalt den Herder van de Nederlands­e Vakbond Pluimveeho­uders. Om hoeveel bedrijven het gaat, kan hij niet zeggen. “Het is geen maatregel die de NVWA heeft opgelegd,” benadrukt de zegsman.

De ruimingen zijn het gevolg van de fipronil-affaire die deze krant anderhalve week geleden aan het licht bracht. Spil in dit schandaal, is de bloedluisb­estrijder Chickfrien­d uit Barneveld. Dat bedrijf zou het verboden middel fipronil in kippenstal­len als bestrijdin­gsmiddel hebben gebruikt. De NVWA vond ook fipronil in eieren. Zo’n 200 bedrijven moesten op last van de NVWA op slot. Chickfrien­d weigert tot nog toe ieder commentaar.

Bij een flink aantal gesloten pluimveeho­uders, die geen eieren meer mogen leveren, staat het water inmiddels tot aan de lippen. Per bedrijf is de schade dagelijks enkele duizenden euro’s, vooral aan voer voor de kippen. De eigenaren van het pluimveebe­drijf in Kootwijker­broek noemen dit als dé reden om te ruimen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname