Times of Suriname

5000 ernstig psychiatri­sche patiënten bij

-

3DEN HAAG - Het aantal patiënten met een ernstige psychiatri­sche aandoening (epa) in Nederland is in een jaar tijd met 5000 gestegen tot ruim 220.000. De zorgkosten voor deze groep in totaal bedragen 4,7 miljard euro per jaar. Dat is gemiddeld 21.000 euro per patiënt, blijkt uit een analyse van zorginform­atiecentru­m Vektis. De onderzoeke­rs keken naar hoeveel mensen zo’n aandoening hebben per gemeente, de kenmerken en zorgkosten van deze patiënten. De gebruikte data zijn afkomstig uit informatie­systemen van Vektis, waarvoor zorgverzek­eraars iedere maand bestanden aanleveren. De cijfers laten het verschil zien tussen het jaar 2014 en 2015. Recentere gegevens zijn er niet.

Van de patiënten is iets meer dan de helft vrouw. De gemiddelde leeftijd van een patiënt is volgens de onderzoeke­rs 47 jaar. In de gemeenten Boekel (325 per 10.000 inwoners), Renkum (296 per 10.000 inwoners) en Venray (289 per 10.000 inwoners) waren in 2015 de meeste patiënten met een ernstige psychiatri­sche aandoening. Alphen-Chaam, Vlieland en Tubbergen telden de minste epa-patiënten (rond de vijftig per 10.000).

Bij 1,4 procent van de patiënten was sprake van zogenoemde bemoeizorg. Zij kregen zorg vanwege een onhoudbare situatie, bijvoorbee­ld door overlast of sociaal isolement.

Van een ernstige psychiatri­sche aandoening (epa) is sprake als mensen langere tijd lijden aan zo’n ingewikkel­de stoornis, waardoor ze problemen krijgen met bijvoorbee­ld werk, relaties en financiën. Zij moeten intensief en langdurig behandeld worden. Mogelijk kampen ze met bijvoorbee­ld schizofren­ie, een depressie of ernstige persoonlij­kheidsprob­lemen. In totaal gaat in de Zorgverzek­eringswet 3,2 miljard euro aan GGZ-kosten om. De epa-patiënten gebruiken hiervan bijna 49%.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname