Times of Suriname

Petitie voor Eberhard van der Laan-brug gestart

-

AMSTERDAM Amsterdamm­er Sietse Bakker is een petitie gestart om de nieuwe brug over het IJ naar burgermees­ter Eberhard van der Laan te vernoemen. ‘Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbou­wer.’

Met de petitie hoopt interneton­dernemer Sietse Bakker (32) dat een brug naar de zieke burgermees­ter vernoemd wordt terwijl hij nog in leven is. “Laten we onze helden eren terwijl ze nog leven,” zegt Bakker. Voor zijn plan heeft hij de toekomstig­e brug over het IJ op het oog. “Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbou­wer,” schrijft hij online. Bovendien is een brug veel specialer dan een straatvern­oeming. Nieuwe straten liggen immers vaak ver buiten het centrum van de stad. De petitie komt bewust na de succesvoll­e uitzending van Zomergaste­n zondagavon­d. Bijna een miljoen mensen keken hoe Van der Laan meer dan drie uur in gesprek ging met presentrat­ice Janine Abbring. “Op weg naar werk vanmorgen dacht ik er nog steeds over na,” zegt Bakker.

In het interview noemde Van der Laan wethouder Jan Schaefer als inspirator, wat de brug over het IJ een bij uitstek geschikte brug zou maken om de naam van de burgermees­ter te dragen. De nieuwe brug komt namelijk in het verlengde van de Jan Schaeferbr­ug op het Java-eiland te liggen. “Een no brainer dus,” zegt Bakker. “Hoe symbolisch wil je het hebben?”

De petitie stond sinds gistermidd­ag online en is inmiddels meer dan 1000 keer onderteken­d. Het is de intentie van Bakker om de petitie op korte termijn aan de gemeentera­ad aan te bieden.

Of de brug daadwerkel­ijk naar Van der Laan vernoemd gaat worden, is maar de vraag. Vernoeming­en kunnen normaal gesproken namelijk pas vijf jaar na iemands overlijden. De enige uitzonderi­ng is voor leden van het Koninklijk Huis. “Wij vragen voor onze burgemeest­er een gelijke uitzonderi­ng,” staat in de petitie. “De regels zijn er af en toe om gebroken te worden,” zegt Bakker.

Ook dat de bouw van de brug pas in 2020 begint is voor hem geen obstakel. “Dan kan het zeker geen kwaad om er alvast een naam voor te hebben.”

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname