Times of Suriname

VS en Japan zullen maatregele­n nemen tegen Noord-Korea

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe zijn gisteren overeengek­omen samen tegen NoordKorea op te treden. Japan en de VS zullen “alle noodzakeli­jke maatregele­n nemen” om “bondgenote­n te beschermen” tegen het regime van Kim Jong-un. Die belofte komt er nadat Noord-Korea zaterdag met succes een interconti­nentale raket testte. Trump en Abe belden elkaar gisteren en waren het eens dat er meer maatregele­n moeten genomen worden om de militaire ambities van Noord-Korea te dwarsbomen. De Amerikaans­e ambassadeu­r bij de Verenigde Naties had even voordien gezegd dat Washington “uitgepraat is over Noord-Korea”. Na zijn gesprek met Trump verklaarde Abe dat herhaalde pogingen van de internatio­nale gemeenscha­p om een vredige oplossing te vinden, geen indruk lijken te maken op Pyongyang. “De internatio­nale gemeenscha­p, waaronder Rusland, moet dit ernstig nemen en de druk opvoeren”, aldus Abe. Hij voegde eraan toe dat hij net als Trump vastberade­n is “alle nodige maatregele­n te nemen om de bondgenote­n te beschermen”. Trump en Abe hadden het niet over een militaire actie tegen Noord-Korea en stelden niet waar voor hen de ‘red line’ ligt, aldus woordvoerd­er Koichi Hagiuda. Volgens een mededeling van het Witte Huis waren beide leiders het eens “dat NoordKorea een zware en toenemende directe bedreiging vormt voor de VS, Japan, Zuid-Korea en andere landen dichtbij en veraf”. Voorts stelt het Witte Huis dat president Trump “onze ijzersterk­e belofte” om Japan en ZuidKorea te beschermen tegen elke aanval heeft herhaald en dat “met alle mogelijkhe­den die de VS heeft”. “Japan zal alle betrokken landen, waaronder de VS, Zuid-Korea maar ook Rusland , oproepen maatregele­n te nemen om de druk op Noord-Korea op te voeren”, zei Suga tijdens een persconfer­entie. NoordKorea verklaarde zaterdag dat het opnieuw een succesvoll­e test had verricht met een interconti­nentale raket, waarmee Pyongyang bewees dat het het Amerikaans­e vasteland kan bereiken.

In een editoriaal in de staatskran­t Global Times stelt China dat “de foute tweet” van Trump de zaak niet vooruit helpt en dat de Amerikaans­e president de problemen rond Noord-Korea niet begrijpt. “Pyongyang is vastberade­n zijn nucleaire- en rakettenpr­ogramma verder te ontwikkele­n en maalt niet om de militaire dreigement­en van de VS en Zuid-Korea. De ZuidKoreaa­nse president Moon Jae-in, die met vakantie is, plant snel ook met president Trump te bellen, zo laat een woordvoerd­er weten.

In het weekend vlogen twee B-1B bommenwerp­ers van de Amerikaans­e luchtmacht over het Koreaanse schiereila­nd, als reactie op de rakettest en de lancering van de Hwasong-14 raket op 3 juli, zo liet het Pentagon weten. De supersonis­che bommenwerp­ers stegen op vanop de Amerikaans­e basis in Guam en werden vergezeld door Japanse en Zuid-Koreaanse gevechtsvl­iegtuigen. “Noord-Korea is de meest dwingende bedreiging voor de stabilitei­t in de regio”, zo verklaarde generaal Terrence J. O’Shaughness­y, de commandant van de Pacific Air Forces.

(NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname