Times of Suriname

200 activisten komen om in 2016

-

VS - Terwijl toeristen genieten van hagelwitte stranden en fraaie regenwoude­n, lopen de beschermer­s van dat natuurscho­on groot gevaar. In 2016 zijn wereldwijd tweehonder­d natuuracti­visten gedood. Een record.

Een van de slachtoffe­rs is Gloria Capitan. De Filipijnse zat voor haar karaokebar­retje in het Filipijnse dorpje Lucanin toen plotseling een paar onbekenden vanaf een motor op de vrouw schoten. De 8-jarige kleinzoon van de vrouw zag voor zijn ogen zijn oma sterven. De 57-jarige Capitan verzette zich tegen de kolenmijne­n en -centrales bij haar in de buurt. In de jacht op steenkolen verdween meer en meer weelderige tropische natuur. Ook werden veel van haar familieled­en ziek van de uitstoot van de kolencentr­ales. Ze zei er iets van en moest dat met de dood bekopen. Zoals Capitan zijn er velen. Wereldwijd werden er in 2016 wekelijks gemiddeld vier natuurbesc­hermers vermoord, aldus Global Witness. De Britse organisati­e, die mensenrech­tenschendi­ngen blootlegt, schat dat het werkelijke aantal moorden hoger ligt. Veel misdaden worden niet geregistre­erd, zegt Femke Wijdekop van IUCN NL (Nederlands­e tak van de Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature), dat met Global Witness samenwerkt. “Soms zijn militairen, politieage­nten, paramilita­iren of particulie­re beveiliger­s erbij betrokken. Ze gaan profession­eel te werk. Dat wil zeggen: snel en zonder sporen achter te laten. De opdrachtge­vers blijven meestal buiten schot.” Door de groei van wereldbevo­lking en welvaart is er een enorme honger naar land, energie en grondstoff­en. Bedrijven dringen steeds dieper binnen in voorheen ongerepte gebieden. De bewoners, vaak inheemse groepen, zien zich geconfront­eerd met mijnbouw, stuwdammen, grootschal­ige houtkap of stroperij. Zodra zij hun nek uitsteken, krijgen ze een paar brede mannen op bezoek. IUCN NL is nu een campagne begonnen voor de beschermin­g van natuurbesc­hermers. Gevallen van intimidati­e en geweld worden beter geregistre­erd om steviger bewijs te hebben in eventuele strafzaken.

Ook pleiten de natuurbesc­hermingsor­ganisaties voor een bindend internatio­naal verdrag dat bedrijven verplicht om de rechten van natuurbesc­hermers te respectere­n. Wijdekop: “Zij komen nu vaak alleen te staan tegenover corrupte autoriteit­en en machtige industrieë­n. Er gaat veel geld in om. Het economisch­e belang krijgt vrijwel altijd voorrang. De Verenigde Naties werken nu aan een verdrag. Dat maakt het gemakkelij­ker voor gedupeerde­n om naar de rechter te stappen als bedrijven grondstoff­en winnen op een manier die hun recht op een schoon en veilig leefmilieu schendt.” De natuurbesc­hermers krijgen ook veiligheid­straining, zegt Wijdekop. “Nu merk ik soms dat mijn buitenland­se collega’s het normaal vinden dat ze een sms’je krijgen waarin ze met de dood worden bedreigd. Natuurbesc­hermers zouden soms best wat banger mogen zijn. Ze hoeven heus niet allemaal op kungfu, maar kunnen wel met wat simpele veranderin­gen hun werk veiliger doen: dagelijks contact met familie; uitzoeken of die nieuwe medewerker een infiltrant is; goede verlichtin­g bij hun huis.”

(AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname