Times of Suriname

Qatar stapt naar Wereldhand­elsorganis­atie

-

QATAR - Qatar heeft gisteren een officiële klacht in gediend bij de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) over de handelsboy­cot van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), en Bahrein.

Dat zegt de WTO-afgevaardi­gde van Qatar, Ali Alwaleed al-Thani, tegenover Reuters. Door het aanvragen van consultati­es met de betreffend­e Arabische landen heeft Qatar de eerste formele stap gezet in het handelscon­flict en daarmee een deadline gekregen om de klacht af te handelen. Mocht middels de consultati­e van de WTO Qatar en de Arabische landen er onderling niet uitkomen, dan volgt voor Qatar een juridisch proces bij de Wereldhand­elsorganis­atie. Qatar gaat de boycot van de Arabische landen ook bespreken bij een vergaderin­g van de Internatio­nale Burgerluch­tvaartorga­nisatie van de Verenigde Naties, aldus al-Thani. De Arabische landen die zijn verwikkeld in een diplomatie­k conflict met Qatar, gaven eerder aan dat ze bereid zijn om te praten. Ze stellen wel als voorwaarde dat de Golfstaat oprechte bereidheid toont om tegemoet te komen aan hun kritiek. Ministers uit de Arabische landen deden na een gezamenlij­ke vergaderin­g in Bahrein, zondag een nieuwe poging om een dialoog op gang te brengen. Ze vragen Qatar onder meer om duidelijk aan te geven dat het bereid is om te stoppen met het financiere­n van terrorisme en extremisme.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en ook Egypte hebben in juni de banden met Qatar verbroken, onder meer vanwege vermeende steun aan internatio­naal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Het conflict zit sindsdien muurvast. Qatar gaf geen gehoor aan de eisen die de landen stelden om het isolement van de kleine oliestaat te beëindigen.

(NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname