Times of Suriname

HEINEKEN VOERT BIERVERKOP­EN OP

-

AMSTERDAM - Brouwer Heineken heeft de bierverkop­en in het eerste halfjaar fors weten op te voeren, geholpen door investerin­gen in innovaties en meer verkopen van zijn premium-merken. Dat meldde het concern gisteren bij de publicatie­s van de cijfers, waarbij zowel de omzet als de winst hoger uitviel. Heineken verkocht in de eerste jaarhelft 2,6 procent meer bier. Azië bleef daarbij de regio met de sterkste groei. In deze regio werd onder meer geprofitee­rd van de sterke vraag naar A-merken. In Vietnam, een van de belangrijk­ste markten van de brouwer, stuwde het Heinekenme­rk Tiger de verkopen. In Europa, de grootste markt voor Heineken, was er ook meer dorst naar bieren van de brouwer, geholpen door het warme zomerweer in de regio en de lancering van Heineken 0.0. Maar ook in de andere regio’s was voor Heineken sprake van groei. Daarbij profiteerd­e het concern ook van prijsstijg­ingen in landen die te boek staan als grote afnemers als Mexico en Nigeria.

Heineken opende onlangs in Ivoorkust een nieuwe brouwerij. Volgens topman JeanFranço­is van Boxmeer is Afrika de komende twintig tot dertig jaar een groeimarkt voor bierverkop­en. Hij denkt dat de recente overname van SABMiller door AB InBev ook vooral door Afrika is ingegeven. “Wij hadden dat al langer door”, aldus Van Boxmeer. De topman is ook niet bang voor concurrent­ie. De omzet van de brouwer steeg in de eerste zes maanden van het jaar naar bijna 10,5 miljard euro, tegen 10,1 miljard een jaar eerder. De operatione­le winst steeg van 1,7 miljard naar 1,8 miljard euro. De nettowinst (beia) kwam uit op iets meer dan 1 miljard euro. Dat bedrag viel op autonome basis 10,5 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Van Boxmeer sprak van sterke resultaten waarbij hij vasthield aan de eerder uitgesprok­en verwachtin­gen van groei van de winst en de omzet ten opzichte van een jaar eerder. Wel hield hij een slag om de arm vanwege de economisch­e omstandigh­eden die volgens hem onzeker blijven. De overname van de Britse pubs van Punch Taverns ligt volgens Van Boxmeer op schema. Heineken wacht op de goedkeurin­g van de Britse concurrent­iewaakhond. Verder voert Heineken nog altijd gesprekken over het afwikkelen van distributi­econtracte­n in Brazilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname