Times of Suriname

Pluimveeho­uders eisen schadeverg­oeding voor vernietigi­ng eieren

- De 200 duizend opgeslagen eieren, die door de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit niet vrij worden geven voor consumptie.(Foto: ANP)

AMSTERDAM - Meerdere pluimveeho­uders stellen bloedluisb­estrijder Chickfrien­d aansprakel­ijk voor de schade door het giftige middel fipronil. Dat zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlands­e Vakbond Pluimveeho­uders. De pluimveeho­uders moeten eieren vernietige­n en kippen ruimen en willen die kosten op Chickfrien­d verhalen. Het is echter de vraag of er wat bij het bedrijf te halen valt.

‘Door de bloedluis zaten wij met onze handen in het haar’, zegt pluimveeho­uder Van Leeuwen uit het Gelderse Eck en Wiel. Iedere nacht werden de slapende kippen in zijn pluimveest­al belaagd door de parasieten. De bloedluize­n zogen het bloed uit de kippen, die daardoor verzwakt raakten en minder eieren legden dan gewoonlijk. ‘En toen kwam Chickfrien­d ineens met een middeltje dat echt hielp.’ De blijdschap van Van Leeuwen maakte vorige week plaats voor paniek. In het anti-bloedluism­iddel van Chickfrien­d zat het giftige fipronil, liet de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) hem telefonisc­h weten. Zijn kippen en eieren moesten worden onderzocht. De uitslag volgde gisteren: Van Leeuwens eieren zitten zo vol fipronil dat ze een acuut gevaar voor de volksgezon­dheid vormen. 30.000 kippen moeten worden geruimd. De toekomst van zijn pluimveebe­drijf staat op het spel. ‘Dit is heel heftig’, zegt Van Leeuwen. ‘Het middel was effectief en veilig, zei Chickfrien­d. Dan verwacht je dit niet.’ Circa 180 pluimveebe­drijven zijn, net als dat van Van Leeuwen, tijdelijk door de NVWA op slot gezet op verdenking van fipronil. De daadwerkel­ijk getroffen kippenboer­en zullen hun eieren moeten weggooien en hun kippen moeten ruimen. Meerdere van hen kloppen bij Chickfrien­d aan voor een schadeverg­oeding. Niet meer dan logisch, vindt NVP-voorzitter De Haan. ‘Chickfrien­d heeft fipronil, een illegale stof, gebruikt voor haar diensten.’ Maar pluimveeho­uders moeten geen illusies koesteren over schadeverg­oedingen, waarschuwt ze. ‘We hebben het over een klein bedrijf.’ Pluimveeho­uder Bouwhuis: ‘Ik heb nog wel gevraagd wat er precies in zat, maar dat wilde Chickfrien­d niet vertellen’ Jan Bouwhuis is een van de pluimveeho­uders die zijn schade op Chickfrien­d probeert te verhalen. De eieren van zijn boerderij in het Drentse Witteveen zijn niet acuut gevaarlijk voor de volksgezon­dheid, maar bevatten wel een te hoog fipronilge­halte voor kinderen. ‘We waren ontzettend blij met Chickfrien­d’, zegt hij. ‘En het middel rook ook hartstikke lekker naar eucalyptus. Ik heb nog wel gevraagd wat er precies in zat, maar dat wilde Chickfrien­d niet vertellen.’ Dat begreep hij wel. ‘Van Coca-Cola krijg je ook niet zomaar een recept. Dan gaat iemand anders er misschien mee vandoor.’ Bouwhuis vraagt zich af of hij niet te naïef is geweest. ‘Maar alles leek in orde, en de werknemers van Chickfrien­d kwamen ook over als goede jongens. Als vakmensen. Ik heb het idee dat zij zelf niet wisten hoe schadelijk hun middel is.’ Bouwhuis weet nog niet hoeveel van zijn kippen hij moet ruimen. Wel heeft hij becijferd hoeveel eieren hij dagelijks door de NVWAblokka­de moet weggooien: 60.000 stuks. Het zou mooi zijn als hij de schade door Chickfrien­d vergoed krijgt, maar veel verwacht hij daar niet van. (Volkskrant.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname