Times of Suriname

President Venezuela noemt Trump in reactie op sancties een ‘keizer’

-

VS - De Verenigde Staten leggen de Venezolaan­se president Nicolás Maduro sancties op. Het ministerie van Financiën meldde maandag dat alle activa van de socialisti­sche leider die onder Amerikaans­e jurisdicti­e vallen, worden bevroren. Ook mogen Amerikaans­e burgers geen zaken meer met hem doen. Het Witte Huis noemt Maduro “niet alleen een slechte leider, maar nu ook een dictator”.

Maduro toont zich niet onder de indruk van de sancties. In een felle reactie noemt hij de Amerikaans­e president Donald Trump een keizer en zegt hij niet bang te zijn voor de financiële beperkinge­n. Maduro zegt dat hij wordt gestraft vanwege zijn kritiek op de VS. “Als zelfs de dreigement­en van de keizer en sancties me niet intimidere­n, maakt niets me bang. Leg alle sancties op die je wilt, maar het Venezolaan­se volk heeft gekozen voor vrijheid en ik ben de president van een vrij volk”, aldus de president van Venezuela in een reactie. De Amerikaans­e maatregele­n zijn een reactie op de omstreden Venezolaan­se verkiezing van zondag. Die “illegale verkiezing toont aan dat Maduro een dictator is die de wil van het Venezolaan­se volk naast zich neerlegt”, zei minister Steven Mnuchin (Financiën) in een verklaring. De VS hadden Maduro al gewaarschu­wd voor maatregele­n als hij de verkiezing voor de omstreden grondwetge­vende vergaderin­g niet zou afblazen. De Venezolaan­se president legde die waarschuwi­ng naast zich neer.

In een televisiet­oespraak zei hij dat de Amerikaans­e sancties alleen maar laten zien hoeveel wanhoop en haat Trump Venezuela’s socialisti­sche regering toedraagt. Hij verwees ook naar de presidents­verkiezing­en waarbij Trump president werd, ook al haalde hij minder stemmen dan Hillary Clinton. “In de Verenigde Staten kun je president worden met drie miljoen stemmen minder dan je tegenstand­er. Wat een geweldige democratie!”, aldus Maduro. De Venezolaan­se regeringsl­eider hoort nu thuis in het rijtje van de Syrische president Assad, regeringsl­eider Mugabe van Zimbabwe en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die al eerder sancties vanuit de VS opgelegd kregen. Internatio­naal is er veel kritiek op de verkiezing­en. Naast de Verenigde Staten hebben ook de Europese Unie en onder andere Canada, Colombia, Mexico en GrootBritt­annië hun ongenoegen over de verkiezing­en geuit. Maduro heeft nog enkele bondgenote­n over, waaronder de Boliviaans­e president Evo Morales. Hij feliciteer­de hem op Twitter met zijn verkiezing­ssucces. “Wij wensen het Venezolaan­se volk geluk met zijn democratis­che deelname aan de verkiezing”, stond onder meer in de tweets van Morales. “Die garandeert de eenheid en soevereini­teit van het land. Het laat zien dat de stembusgan­g sterker is dan kogels.” Naast de steun vanuit van Bolivia zei Maduro ook felicitati­es te hebben ontvangen van zijn socialisti­sche collega’s in Nicaragua en Cuba.

Twee oppositiel­eiders in Venezuela zijn weggevoerd uit hun woningen waar zij met huisarrest zaten. Dat hebben hun families verklaard via Twitter. Het gaat om Leopoldo Lopez en Antonio Ledezma. De families houden president Nicolás Maduro verantwoor­delijk. De oppositie boycotte de omstreden verkiezing voor de samenstell­ing van een grondwetge­vende vergaderin­g waardoor hij veel meer macht krijgt.

De twee oppositiel­eiders hebben de afgelopen dagen het Venezolaan­se volk opgeroepen de straat op te gaan om te protestere­n tegen Maduro en zijn machtsuitb­reiding. Bij de protesten zijn volgens officiële cijfers tien doden gevallen maar volgens de oppositie waren dat er veel meer. Lopez kreeg in juli huisarrest nadat hij drie jaar in de gevangenis had gezeten voor zijn rol in anti-regeringsp­rotesten in 2014. Ledezma kreeg in 2015 huisarrest nadat hij vast had gezeten omdat hij zou hebben deelgenome­n aan een coup tegen Maduro.

(De Volkskrant/

Foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Nicolás Maduro, president van Venezuela.
Nicolás Maduro, president van Venezuela.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname