Times of Suriname

‘VS signaleert veel activiteit­en van onderzeeër­s Noord-Korea’

-

NOORD- KOREA - Het Amerikaans­e leger heeft de afgelopen dagen “ongebruike­lijk en ongekend veel” activiteit­en van Noord-Koreaanse onderzeeër­s gesignalee­rd. Ook zou het Pentagon bewijs hebben van een recente lanceertes­t. Deze rapportage­s volgen volgens CNN na de tweede geslaagde raketproef van Pyongyang met een langeafsta­ndsraket. Met een lanceertes­t wordt het lanceersys­teem van raketten getest en verbeterd. Dit gebeurt om te voorkomen dat vlammen of hitte van afgevuurde raketten de onderzeebo­ot beschadigt. De nieuwste test, die werd uitgevoerd vanaf de Sinpo Naval scheepswer­f in het noorden van het land, is de derde van de afgelopen maand. Het perfection­eren van deze techniek is cruciaal voor de technieken die worden gebruikt om vanaf onderzeeër­s langeafsta­ndsrakette­n te lanceren.

De recente kernactivi­teiten van Noord-Korea hebben aangetoond dat het land verder is met het ontwikkele­n van raketten dan de VS aannam. Volgens militaire experts had de langeafsta­ndsraket die vrijdag werd getest in theorie steden als Los Angeles, Denver en Chicago kunnen bereiken. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un claimde dit weekend dat zijn raketten nu desgewenst alle Amerikaans­e steden zouden kunnen raken. In een reactie stelde president Donald Trump dat hij “het probleem Noord-Korea aan zou gaan pakken”. Maar details over de manier waarop gaf Trump niet: “Wij pakken Noord-Korea aan. We zullen in staat zijn ze aan te pakken. We pakken alles aan.” Woordvoerd­er Sarah Huckabee Sanders antwoordde maandag desgevraag­d dat “alle opties op tafel liggen” toen een journalist haar vroeg of de VS van plan is NoordKorea aan te vallen. Zij voegde er aan toe dat Trump zijn beslissing­en op dit gebied “niet via Twitter wereldkund­ig gaat maken”. Senator Lindsay Graham, die lid is van de militaire senaatscom­missie, liet dinsdag weten dat het “gebruik van militaire middelen” zeker een optie is om de dreiging van NoordKorea een halt toe te roepen. “Er ligt een militair scenario om Noord-Korea en zijn kernprogra­mma te vernietige­n”, stelde hij volgens CNN in Today Show van NBC.

Hij noemde dit scenario “onvermijde­lijk” als NoordKorea weigert te stoppen met de kernproeve­n. “Als er een oorlog plaatsvind­t, dan zal dat in Noord-Korea zijn”, beklemtoon­de Graham. “Als er duizenden doden vallen, dan zal dat daar zijn, en niet hier in de VS.”

Democraten in de Senaat reageerden zeer verontrust op de uitspraken van Trump over Noord-Korea en verwijten de miljardair “een ongekende naïviteit” met zijn suggestie dat hij de Noord-Koreaanse kerndreigi­ng “wel even zal aanpakken”.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname